Rozbor ztrát malých asynchronních motorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá rozborem ztrát malých asynchronních motorů. První část práce seznamuje s principem činnosti a konstrukcí asynchronních motorů. Dále je zde pojednáno o problematice jednotlivých ztrát, jejich vzniku a rozložení v motoru. V další části je proveden analytický výpočet ztrát pro asynchronní motor o výkonu 600 W. Ztráty tohoto motoru jsou rovněž vypočítány v programu Maxvell RMxprt. V praktické části bylo provedeno laboratorní měření na daném motoru a měření na dalších dvou malých asynchronních motorech různého výkonu. V poslední části jsou výsledky jednotlivých ztrát motoru, získané výpočty a měřením, porovnány. Také jsou zde porovnány výsledky ztrát získané měřením vybraných motorů v závislosti na jmenovitém výkonu.
This bachelor thesis deals with analysis of losses of small induction motors. The first part of the project introduces the principle of operation and construction of induction motors. Furthermore, there is dealt with issuing each losses, their origin and disposition in induction motor. The project continues performing the analytical computation of the losses of induction motor with an output of 600 W. The losses of the motor are also calculated in the program Maxvell RMxprt. In the practical part, there are the results of the laboratory measurement on that motor and measurements concerning two another small induction motors different in nominal power. In the last part, there are compared the results of individual motor losses, obtained by computations and measuring. There are also compared the measuring results of losses of chosen motors depending on the nominal output.
Description
Citation
ŠIŠÁK, D. Rozbor ztrát malých asynchronních motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Dohnal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Student obhajoval závěrečnou práci na téma Rozbor ztrát malých asynchronních motorů. Prezentoval parametry analyzovaného motoru a výpočet v programu RMxprt. Seznámil s výsledky měření zkoumaného motoru. Provedl srovnání výsledků analytického výpočtu s výpočtem programu RMxprt a s reálným měřením. Provedl porovnání procentuální ztrát u změřených různých typů motorů. Odpověděl na otázky oponenta. V následné diskuzi odpovídal na otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO