Ubrusy

Abstract
Prezentuji sérii maleb malých a velkých formátů. Základem těchto obrazů je fascinace každodenností a všedností. Nejvíce mne zajímají předměty, jež denně používáme. Předměty, jež se pro nás staly samozřejmostí. Pro svou práci jsem si vybrala ubrus, ten je pro mnohé lidi věc, které nevěnují pozornost. Pracuji s ním tak, že jeho dekor vyzdvihuji na hlavní téma obrazu. Tento dekor tématizuji.     Prvotním impulzem k této práci pro mne byla potřeba reagovat na neutuchající touhu lidí, obklopovat se maličkostmi, které nám zpříjemňují život.       Z českých malířů mne inspirují práce Petra Kvíčaly, Antonína Střížka a Víta Soukupa. Tématem každodennosti se jako první v historii zabývali malíři romantismu. V romantismu si poprvé lidé začali všímat tak obyčejné a všední věci, jako je krajina. Dále se všedností zabývali impresionisté. Jistě přelomový byl Marcel Duchamp, který začal upozorňovat na obyčejné předměty zcela novým způsobem. Ze současných umělců zabývajících se všedností a banalitou nemohu opomenout práce Jiřího Kovandy a jeho performance.
I present a series of paintings of small and large formats. The basis of these paintings is a fascination with everyday banality. I was interested in objects that we use every day. Objects, which for us have become common. I chose a tablecloth for my thesis. I work with its decor- it emphasizes the main theme of the painting. The primary impulse for this work was the need to respond to the unceasing desire of people to surround ourselves with little things that make life more pleasant to us. Czech painters who inspire my work are Kvíčala, Anthony Střížka and Vít Soukup. Romantic painters were the first artists ever who dealt with topics of everydayness. In Romanticism, people began to notice ordinary and mundane things like landscape. Furthermore, the Impressionists studied triviality. Certainly breakthrough was Marcel Duchamp, who began to draw attention to common objects in a new way. From contemporary artists dealing with dullness and banality I can not neglect the work of Jiří Kovanda and his performances.
Description
Citation
RABOCHOVÁ, A. Ubrusy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarné umění - malířství - volná tvorba
Comittee
Mgr. Art. Žaneta Kögler (předseda) MgA. Vasil Artamonov (člen) doc. MgA. Luděk Rathouský (člen) prof. akad. soch. Michal Gabriel (člen) prof. akad. soch. Jan Ambrůz (člen) doc. Mgr. Art. Svätopluk Mikyta (člen) prof. MgA. Petr Kvíčala (člen) doc. MgA. Milan Houser (člen) doc. Mgr. Jan Zálešák, Ph.D. (člen) Mgr. Slavomír Krekovič, Ph.D. (člen) doc. MgA. Barbora Klímová, ArtD. (člen) doc. akad. mal. Petr Lysáček (člen)
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO