Snížení chyby odhadu pozice u inkrementálních lokalizačních technik

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá popisem a výzkumem inkrementálních lokalizačních technik v bezdrátových senzorových sítích. V práci jsou popsány základní algoritmy Map-Growing a ABC (Assumption Based Coordinates). Po prostudování výše zmíněných lokalizačních algoritmů je vybrán vhodný algoritmus pro výzkum na náhodných senzorových sítích a problematiky s nimiž spojené. Pro výzkum této problematiky je zvolen jako optimální simulační software MATLAB. Dále pro zadané univerzitní prostředí jsou zkoumány vhodné lokalizační algoritmy s možnými optimalizacemi či optimální počet senzorových uzlů. Výsledkem diplomové práce je navržený lokalizační algoritmus s počátečním referenčním systémem o čtyřech kotevních uzlech, který je umístěn ve středu senzorové sítě. Algoritmus může být také použit v provedení Map4-Growing s optimalizací Mass-Spring, který po testování vykazoval nejmenší lokalizační chybu pro univerzitní prostředí.
The diploma thesis describes localization of communications nodes in the Wireless Sensor Networks. This thesis contains basic algorithms for localization sensor's nodes as are Map-Growing and ABC (Assumption Based Coordinates). Then is chosen acceptable algorithm for simulation on random sensor networks. For research these problems is used software MATLAB. For a given the university's environment are researched appropriate algorithms with possible optimalization algorithms. The result of diploma thesis is a localization algorithm with initial multilateration system and this system is located in the center sensor's network. As algorithm IMap4-Growing (Improved Map4-Growing) with optimization, which uses optimization distance between sensors and radio range. In the diploma thesis is simulated optimalization algorithm Mass-Spring.
Description
Citation
PEKÁREK, J. Snížení chyby odhadu pozice u inkrementálních lokalizačních technik [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Ivan Rampl, CSc. (předseda) doc. Ing. Martin Medvecký, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Anna Přibilová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Šmirg, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Jak se na výpočtu pozice dle rovnice (1.3) projeví nepřesný odhad vzdálenosti, resp. jak konkrétně dojde k výsledkuřešení soustavy rovnic, která nemá řešení? Jak vysvětlíte největší chybovost lokalizace (např. graf 2.4, 2.5) při chybovosti odhadu vzdálenosti 30% ? Srovnejte přesnost lokalizace při použití různého počtu kotevních uzlů a rádiovém dosahu. Jakým způsobem je možné v navrženém systému přenášet informace.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO