Návrh a konstrukce pokročilého LED osvětlovacího systému pro akvárium

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
První část této práce je věnována představení světla a základních veličin popisujících světlo a jeho vlastnosti. Tyto veličiny jsou poté využity k popisu světelných zdrojů, kterými se práce zabývá v následující části. Světelné zdroje jsou rozděleny na tepelné a luminiscenční. Poté jsou popsány jejich základní parametry, které jsou sledovány při výběru světelného zdroje, jako např. světelný tok, index barevného podání, náhradní teplota chromatičnosti, střední doba života, vyzařovací úhel. Práce se dále zabývá slunečním zářením, spektrem záření, průběhem a teplotou chromatičnosti denního světla a přechází k požadavkům pro osvětlení akvárií. Dle požadavků na osvětlení akvária je proveden návrh osvětlení a hledá se ideální řešení pro osvětlení akvária pomocí LED diod. V závěru práce je navrženo účinné chlazení pro LED diody, tak aby byly zachovány jejich životnost a světelný tok co nejdéle. Poté je navrhnuto a zrealizováno řízení LED diod pomocí pulzně šířkové modulace, připraven software pro řízení osvětlení v závislosti na denní době tak, aby vyhovoval nárokům na osvětlení akvária a zároveň sledoval průběh denního světla a působil přirozeně.
The first part of this thesis is devoted to the presentation of light and the basic quantities describing the light and its properties. These quantities are then used to describe the light sources, which is the thesis engaged in in the following section. The light sources are divided into thermal and luminescent. Then, there are described the basic parameters that are monitored when choosing the light source, such as luminous flux, color rendering index, correlated color temperature, mean lifetime, beam angle. Next, the thesis engages in solar radiation, spectrum of radiation, process and the color temperature of daylight and turns to the requirements for the aquarium lighting. According to the requirements for the aquarium lighting, the lighting design is done and it is sought an ideal solution for the aquarium lighting using LEDs. In conclusion of this thesis, there is designed an effective cooling for the LEDs in order to maintain their lifetime and luminous flux as long as possible. Then, it is designed and realized control of the LEDs by the pulse width modulation, prepared software for controlling the lighting depending on the daytime to meet the demands on the aquarium lighting while monitoring the process of the daylight and to look natural.
Description
Citation
NOVÁK, P. Návrh a konstrukce pokročilého LED osvětlovacího systému pro akvárium [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Krejčí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-12
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací na téma - Návrh a konstrukce pokročilého LED osvětlovacího systému pro akvárium. S posudky oponenta a vedoucího práce seznámil komisi vedoucí práce Ing. Pavelka. Student odpověděl na otázky oponenta práce. Další dotaz položil Ing. Topolánek - Proč zlepšovat index podání barev v akváriích? Student odpověděl na položený dotaz. Doc. Drápela uvedl poznatek ohledně implementace fotky vyrobeného zařízení do bakalářské práci. Další dotaz od doc. Drápaly byl - jakou si myslíte, že daný výrobek bude mít životnost? Student odpověděl nejistě. Ing. Radil vznesl dotaz - Čím vyrobené zařízení máte řízené? Student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO