Automatický skleník pro pěstování rostlin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem bakalářské práce je prostudovat problematiku automatického řízení skleníku pro pěstování rostlin a navrhnout koncept elektroniky. Práce je zaměřena na možnosti náhrady přímého slunečního světla pomocí umělého zdroje osvětlení, které má různé vlnové délky pro fázi růstu a květu. Další funkcí je řízení vlhkosti v půdě pomocí zálivky. Při překročení maximální vlhkosti nebo teploty uvnitř skleníku je požadována možnost prostor automaticky odvětrat za pomocí ventilátoru. Při snížení teploty je možné skleník vytápět, aby byla dodržena optimální nastavená hodnota. Celý koncept je navržen tak, aby byl provoz skleníku bezpečný nejen pro obsluhu, ale i pro pěstované rostliny.
The aim of this bachelor thesis is study the problems of automatic control greenhouse for growing plants and design concept of electronics. It focuses on possibilities of compensation of direct sunlight using artificial light sources, which has different wavelengths for the growth and flowering. Another function is to control humidity in the soil by watering. If the maximum humidity or temperature is reached to required values inside the greenhouse the fan will be switch on automatically. If the temperature falls under required limit, the green house will be possible to heat to achieve optimal adjustable temperature. The concept is designed to safe operate not only for the crew of greenhouse but for the cultivated plants also.
Description
Citation
PAPRSEK, A. Automatický skleník pro pěstování rostlin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Vladislav Musil, CSc. (předseda) Ing. Boleslav Psota, Ph.D. (místopředseda) Ing. Marek Bohrn, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ladislav Hulenyi, CSc. (člen) Ing. Ondřej Hégr, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-15
Defence
Student seznámil státní závěrečnou komisi s cílem a řešením své bakalářské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky v diskuzi: Uvedené spektrum je pro sklo nebo pro plast? Jaké výhody zařízení poskytuje vyjma ušetření práce? Zvažoval jste přidání dalšík přídavků pro další doplňování např. kyselin?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO