Kostní implantáty na bázi železa

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předkládaná práce se zabývá možností použití kovových materiálů při výrobě kostních implantátů. V práci jsou zahrnuty informace o stavbě a vlastnostech kostí, obsaženy jsou i informace o tělních tekutinách a obsahu a metabolismu železa v lidském organismu. Další část této práce je věnována osteosyntéze, tedy metodám používaným pro léčení defektů kostí. V neposlední řadě je tématem práce problematika biomateriálů a jejich biokomplatibility a také biodegradabilní kovové materiály. Dále je uveden postup výroby vzorků, elektrochemická koroze a mikroskopické pozorování spolu s případnou obrazovou dokumentací.
This thesis deals with usage of metal materials in bone implats creation process. This work also includes information about structure and attributes of bones, body fluids and content of iron in human organism. Following part of the paper deals with osteosynthesis, therefore commonly used methods of treating bone defects. Next part of this bachelor’s thesis is discussing the issue of biomaterials, biocompatibility and biodegradability of metal materials. Sample preparion procedure and description of samples, electrochemical corrosion and microscopic observation is included altogether with a pictorial documentation at the last chapters of this paper.
Description
Citation
BACHMAYER, M. Kostní implantáty na bázi železa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) Ing. Petr Kosina, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marie Sedlaříková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-15
Defence
Z jakého materiálů byla tvořena pasivační vrstva? Lze odhadnou z parametrů grafů prvkové složení pasivační vrstvy? Byly provedeny mechanické zkoušky vzorků? Co vzniká při reakci peroxidu vodíku v kontaktu s železem? Jaké je složení vínanu a jaká je jeho barva? Z jakého důvodu se objevuje mangan v atmosféře dusíkové a ne v argonové? Při jaké teplotě probíhalo měření degradace vzorků? Co se stane s pěnou při procesu vypalování? Co způsobilo rovnoměrné rozložení Si u některých vzorků? Jaký byl největší přínos Vaší bakalářské práce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO