Návrh ohříváku topné vody pro vyvedení tepla z teplárny o výkonu 5,5 MW

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem ohříváku topné vody pro výměníkovou stanici s výkonem 5,5 MW. Cílem práce je provedení tepelného a hydraulického výpočtu v rozsahu zadání a následně vypracování projekčního výkresu ohříváku spolu s vhodným nadimenzováním tlouštěk stěn hlavních plášťů a přírub. Cíle práce byly naplněny dle zadání. Úvodní část diplomové práce stručně seznamuje se zkoumanou problematikou ohříváků a vybranými oblastmi z tématiky sdílení tepla. Následuje základní bilanční výpočet toků hmot a energií uvnitř ohříváku spolu s tepelným a hydraulickým návrhem sloužící k určení velikosti teplosměnných ploch trubek. Další částí je provedení výpočtů, jejichž výsledky slouží k určení základních rozměrů vybraných dílů a kontrole správnosti rozměrů navržených. V poslední části diplomové práce je pak přiblíženo konstrukční zpracování ohříváku a bližší popis vybraných dílů.
The Master thesis deals with the water-heater design for heat-exchange station with total power output 5,5 MW. The goal of the thesis is to make thermal and hydraulic calculation in the extent of the assignment and to develop a projection drawing of the heater along with a correct dimensioning of the shell and flanges. Thesis goals were met according to the assignment. The introductory part of the thesis briefly introduces to the heat-exchanger problematic and selected topics about heat-transfer. Following the basic mass and energy flows calculation inside the heater together with the thermal and hydraulic design determines the size of the heat transfer surface of pipes. After that the design calculations were made, whose results are used to determine the basic dimensions of selected parts and checking the accuracy of designed dimensions. In the last part of the work the design process is more described also with a more detailed description of selected parts.
Description
Citation
KUBÍČEK, O. Návrh ohříváku topné vody pro vyvedení tepla z teplárny o výkonu 5,5 MW [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) prof. Ing. Stanislav Veselý, CSc. (místopředseda) Ing. Stanislav Kubiš, CSc. (člen) Ing. Radovan Kundera (člen) Ing. Tomáš Flimel (člen) Ing. Pavel Čáslava (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO