Sledování objektu ve videosekvencích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá sledováním objektu ve video sekvenci. Zaměřuje se na studium pohybu jednoho objektu uvnitř jinak statické scény. Pohyb je určen směrem a rychlostí. Pro jejich určení jsou v rámci práce vytvořeny 3 operátory do prostředí RapidMiner. Operátor AccumulativeDifferenceImage zachycuje trajektorii pohybu scénou pomocí techniky kumulovaného rozdílového snímku. Operátor OpticalFlow je navržen pro popis typu pohybu a nalezení míry změny polohy. Pro určení rychlosti slouží operátor SpeedMeasuring, který na základě vstupních binárních masek vypočítá rychlost objektu v m/s. V teoretické části práce jsou popsány typy segmentačních technik, základní druhy vyhledávacích algoritmů, vlastnosti video sekvencí a problematika záznamu pohybu scény. V praktické části jsou vysvětleny implementace jednotlivých operátorů, popsány testovací video sekvence a zobrazeny výsledky jejich testů pro jednotlivé operátory.
This thesis deals with object tracking in video sequence. It focuses on studying of one object´s motion in static background. Motion is defined by its direction and its speed. It was created 3 operators in RapidMiner to determine it. The operator called AccumulativeDifferenceImage searches a trajectory of motion by technique of accumulative difference image. Operator called OpticalFlow is created to describe type of motion and to find size of location´s transition. The operator called SpeedMeasuing is used for determining of speed, it calculates speed of object by using input´s binary masks in meters by second. In theoretical part of thesis are described the types of segmentation´s methods, basic types of block matching algorithms, attributes of video sequences and problem of recording of motions. In practical part are described implementations of every operator, the testing video sequences and showed results of tests for every operator.
Description
Citation
LIBIŠ, Z. Sledování objektu ve videosekvencích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Lares, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Rášo, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Sobotka (člen) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) Ing. Radek Beneš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-09
Defence
Bylo by možné výpočet upravit tak, aby se rychlost nepočítala z binárních masek, ale pouze z množiny bodů případně pouze jediného bodu? Pak by bylo možné jako předcházející krok místo segmentace použít metodu detekce významných bodů (Interets Points). Čím by se daly vysvětlit hodnoty rychlosti, které se výrazně liší od trendu? (viz grafy 8-6 a 8-7)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO