Návrh dřevěné konstrukce zastřešení nádraží v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem nosné konstrukce zastřešení nádraží v Brně. Příčnou vazbou je trojkloubový příhradový oblouk z lepeného lamelového dřeva o rozpětí L=70,0m a výšce h=11,7m. Oblouky jsou kloubově uloženy na ocelovém čepovém spoji. Vazbu mezi oblouky zajišťují vaznice délky od 4,486m do 5,000m. Konstrukce je půdorysně zakřivena (R=600,0m) na délku střednice 445,5m. Prostorovou tuhost zajišťují příčná a podélná ztužidla.
This bachelor’s thesis deals with a design of loadbearing structure of roofing of the railway station in Brno. The main truss is a three-hinged arch which is maid of glued laminated timber with a span of 70,0m and a high of 11,7m. Arches are supported on the foundation by means of steel pivot joint. The conection between arches are provided by the purlins, their length is from 4,486m to 5,000m. The structure is horizontally curved by diameter R=600,0m, a length of centre-line is 445,5m. A spatial rigidity of the structure is provided by the cross and longitudinal bracings.
Description
Citation
SIKOROVÁ, R. Návrh dřevěné konstrukce zastřešení nádraží v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Date of acceptance
2015-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO