Problematika vlivu úkapů ropných látek na krytové vrstvy vozovek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou vlivu úkapů ropných látek na krytové vrstvy vozovek. Je zde rozebrána platná legislativa pro přepravu nebezpečných látek v Evropské Unii i v České Republice. Dále se práce zabývá přepravou nebezpečných látek, převážně třídy 3: Hořlavé kapaliny, v cisternách. Dále specifikacemi cisteren, požadavky na jejich provoz, nehodami a řešením problémů spojených s likvidací těchto nehod, s ohledem na životní prostředí. Praktická část se zabývá zkouškou odolnosti asfaltových směsí proti působení pohonných hmot, která je popsána v normě ČSN EN 12697-43 Asfaltové směsi – Zkušební metody pro asfaltové směsi za horka – Část 43: Odolnost proti působení pohonných hmot. Na závěr bakalářská práce popisuje vyhodnocení vlivu působení pohonných hmot na zkušební tělesa z vybraných asfaltových směsí.
The bachelor thesis addresses an issue of an influence of crude oil materials on pavement surface. An analysis of valid legislation for transportation of dangerous goods in the European Union and in the Czech Republic is provided. The thesis is also concerned with transportation of dangerous goods, especially class 3: Flammable liquids in tanks, specifics of the tanks, requirements for their use, accidents and problem solving connected to their disposal with respect to the environment. The practical part deals with a test of resistance of Bituminous Mixtures to fuel , which is more specified in norm ČSN EN 12697-43 "Bituminous mixtures - Test methods for hot mix asphalt - Part 43: Resistance to fuel. The thesis is concluded with the description of results of the influence of fuel effect on specimens made of specific Bituminous Mixtures.
Description
Citation
SLAVÍČEK, M. Problematika vlivu úkapů ropných látek na krytové vrstvy vozovek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Date of acceptance
2015-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO