Hluková mapa

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je seznámení se s problematikou měření hluku a tvorby hlukových map v geografických informačních systémech. V první jsou vysvětleny fyzikální základy zvuku a je pojednáno o prostorové, atmosférické a fyziologické akustice. Práce také pojednává o účincích hluku na člověka a technice pro jeho měření. V další části popisuje geografické informační systémy a hlukové mapy. Poslední část je o praktické tvorbě hlukových map, zahrnuje popis reálného měření, výsledky a hodnocení.
The aim of this paper is to introduce the measurement of noise and create a noise map in a geographic information system. The first part is focused on describing the physical properties of sound in space, atmospheric and physiological acoustics. It also deals with the physiological effects of noise on the human body and technology needed for measure and process noise. Other part describes the structure of a geographic information system and noise map. The last part is about the practical creation of noise maps, includes a description of the real measurement results and evaluation
Description
Citation
LOKAJ, J. Hluková mapa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (předseda) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Helena Škutková, Ph.D. (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen) MUDr. Michal Jurajda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-08-28
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student se vyjádřil k posudkům. Vysvětlil důvod měření právě v uvedených časových intervalech. Body v mapách nebyly průměrovány. Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. položil otázku: Kolik bylo celkem měření? Je v systému ArcView i jiná možnost interpolace? Proč se dělají hlukové mapy pro jednotlivé dny? Ing. Helena Škutková položila otázku: Proč data neprůměrujete? Proč se používá zrovna kubický spline? Proč v práci uvádíte různé počty bodů, když uvádíte, že bylo měřeno vždy 24 bodů? doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. položil otázku: Proč nerozebíráte v práci podrobněji systém ArcView? Proč nepopisujete metody zpracování hlukových map? Jaká je přesnost GPS navigace? Student odpověděl na otázky členů komise. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO