2014/2 - Aplikovaná algebra pro inženýry

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 4 of 4
  • Item
    Algebraické a číselně teoretické pozadí eliptické kryptografie s vybranými algoritmy, zejména pro určení řádu eliptické křivky
    (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2014) Kureš, Miroslav
    Článek přináší především přehled vybraných výsledků z algebry (a částečně i z teorie čísel), které jsou nezbytné pro studium eliptických křivek nad konečnými poli. Motivací pro takové studium je kryptografie založená na eliptických křivkách (stručněji eliptická kryptografie nebo jen ECC), která se v posledních letech bouřlivě rozvíjí. Obsah článku vychází z autorových přednášek na Semináři z aplikované geometrie Ústavu matematiky FSI VUT v Brně v prvním pololetí roku 2007, které pak byly dále upraveny a znovu předneseny studentům navštěvující nepovinný předmět Aplikovaná algebra pro inženýry (opět na FSI VUT v Brně). Článek obsahuje i vybrané algoritmy, zejména pro určení řádu eliptické křivky.
  • Item
    Maticové hry v inženýrství
    (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2014) Hrdina, Jaroslav; Vašík, Petr
    Následující text pokrývá jeden z cyklů přednášek předmětu Aplikovaná algebra pro inženýry (0AA) na FSI VUT. Text vznikl při třetím běhu tohoto předmětu ve školním roce 2014/2015. Jeho cílem je demonstrovat principy teorie her na příkladě maticových her a představit některé inženýrské aplikace.
  • Item
    Profesor Zlámal a já
    (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2014) Ženíšek, Alexander
    Tento článek je přepisem přednášky proslovené autorem v rámci Vzpomínkového odpoledne na profesora Miloše Zlámala u příležitosti jeho nedožitých 90. narozenin. Akce se konala 14. ledna 2015 v aule Centra Vysokého učení technického v Brně.
  • Item
    Algebry rotací a jejich aplikace
    (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2014) Hrdina, Jaroslav
    Následující text pokrývá jeden z cyklů přednášek předmětu Aplikovaná algebra pro inženýry (0AA) na FSI VUT. Text vznikl při druhém běhu tohoto předmětu ve školním roce 2013/2014 a jeho výsledná korekce proběhla ve školním roce 2014/2015.