Metriky a kriteria pro diagnostiku sociotechnických systémů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Disertační práce se zabývá metrikami a kriterii pro diagnostiku sociotechnických systémů, což je v dnešní době aktuální téma firem, které chtějí zajistit kvalitu výrobků s ohledem na požadavky trhu. Stále více zákazníků vyžaduje po dodavatelích, aby prokazovali trvalou způsobilost vyrábět a dodávat kvalitní výrobky podle daných specifikací. Schopnost vyrábět kvalitní výrobky, odpovídající požadavkům zákazníka, získává klíčovou roli v konkurenceschopnosti podniku. V práci nalezneme základní strategie a pravidla, která jsou předpokladem dobře fungujícího podniku a dokáží zajistit kvalitu výrobků za konkurence schopné výrobní ceny. Dále jsou v práci uvedeny metody a nástroje pro plánování, jež jsou nutné pro kvantifikování množství času, zdrojů a vytváření rozpočtu, včetně důležité analýzy rizik, která pomáhá definovat preventivní akce, které zredukují pravděpodobnost faktorů, které mohou ohrozit úspěch dílčích činností, a s nimi spjatý úspěch celého podniku, od jejich prvopočátku. Další část je zaměřena na optimalizační problémy, které jsou řešeny pomocí metod Rojové inteligence. Jsou zde specifikovány jak samotné algoritmy, tak i jejich využití v praxi, především pak problém obchodního cestujícího a Vehicle Routing Problem, které slouží jako prostředek pro řešení dílčích problémů ve výrobním průmyslu. V poslední části je využito Kvalitativní modelování, u něhož je možné dospět k řešení problému i s méně přesnými (kvantitativními) informacemi o zkoumaném modelu. V textu nalezneme popis kvalitativní algebry, která rozeznává jen tři možné hodnoty, a to kladná, nulová a záporná. Takto koncipovaný aparát je dostatečný pro popis trendů, a pro interpretaci výsledků lze výhodně využít nástroje z matematické oblasti teorie grafů.
This doctoral thesis is focused on metrics and the criteria for socio-technical system diagnostics, which is a high profile topic for companies wanting to ensure the best in product quality. More and more customers are requiring suppliers to prove reliability in the production and supply quality of products according to given specifications. Consequently the ability to produce quality goods corresponding to customer requirements has become a fundamental condition in order to remain competitive. The thesis firstly lays out the basic strategies and rules which are prerequisite for a successful working company in order to ensure provision of quality goods at competitive costs. Next, methods and tools for planning are discussed. Planning is important in its impact on budget, time schedules, and necessary sourcing quantification. Risk analysis is also included to help define preventative actions, and reduce the probability of error and potential breakdown of the entire company. The next part of the thesis deals with optimisation problems, which are solved by Swarm based optimisation. Algorithms and their utilisation in industry are described, in particular the Vehicle routing problem and Travelling salesman problem, used as tools for solving specialist problems within manufacturing corporations. The final part of the thesis deals with Qualitative modelling, where solutions can be achieved with less exact quantitative information of the surveyed model. The text includes qualitative algebra descriptions, which discern only three possible values – positive, constant and negative, which are sufficient in the demonstration of trends. The results can also be conveniently represented using graph theory tools.
Description
Citation
RAUDENSKÁ, L. Metriky a kriteria pro diagnostiku sociotechnických systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Metrologie a zkušebnictví
Comittee
prof. Ing. Leonard Hobst, CSc. (předseda) prof. Ing. Mirko Dohnal, DrSc. (člen) prof. Ing. Jaroslav Nenadál, CSc. (člen) doc. Ing. Leoš Bumbálek, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-10-27
Defence
Téma DP je aktuální z hlediska rozvoje vědního oboru a praktických aplikací.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO