Základní právní otázky realitní praxe

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Referee
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Oblast realitní praxe je oblastí nesmírně obsáhlou a realitní trh jako celek v sobě skrývá a spojuje řadu vědních disciplín, které se odráží a podílejí na jeho fungování. Pestrost trhu a zvědavost, zda stávající právní úprava odpovídá současné potřebě realitního trhu v České republice, hráli důležitou roli při výběru tématu mé závěrečné práce. Provedl jsem proto analýzu úpravy vztahující se k podnikání v realitní činnosti. S ohledem na tyto skutečnosti bylo dosaženo zjištění, že současná právní úprava se jeví jako „zcela nedostatečná“, neboť nijak nevymezuje jakákoli kritéria, jež by selektovala účastníky, participující na trhu s nemovitosti v České republice. Jediným řešením této absurdní situace je novelizace živnostenského zákona, případně jiná právní úprava zajišťující vstup nových subjektů na realitní trh pod podmínkou prokázání profesní způsobilosti a morální bezúhonnosti, neboli zavedení povinných licencí v realitní činnosti, což by mělo vést k celkovému zlepšení situace na realitním trhu – nejen z hlediska obchodního, ale i etického.
rea of real estate practice is extremely extensive and real-estate market as a whole conceals and connects many scientific disciplines that reflect and contribute to its functioning. Differentiating market and curiosity, whether existing legislation reflects the current need for real estate market in the Czech Republic, played an important role in choosing the theme of my final thesis. I performed an analysis of adjustments related to business in real estate activities. With a view to these facts has been made establishment, that the current legislation appears to be "totally inadequate". It does not define any criteria that would select those in participating in the property market in Czech Republic. The only solution to this absurd situation of trade law is an amendment or other legislation to ensure the entry of new players on the real estate market, provided proof of professional competence and moral integrity, or the introduction of compulsory licenses in real estate activity, which should lead to an overall improvement in the real estate market - not only commercially and ehically.
Description
Citation
BECIS, M. Základní právní otázky realitní praxe [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Realitní inženýrství
Comittee
prof. JUDr. Ivo Telec, CSc. (předseda) Ing. Lubomír Weigel, CSc. (místopředseda) Ing. Boris Biely (člen) Ing. Vítězslava Hlavinková, Ph.D. (člen) Ing. Petr Doležal (člen)
Date of acceptance
2010-11-05
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO