Taxonomické zařazení kvasinek rodu Saccharomyces

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V teoretické části práce je rozebrána problematika kvasinek a jejich taxonomické zařazování pomocí metod tradičních i pomocí metod moderních. Detailněji se pak práce zabývá popisem moderních molekulárně-biologických metod. V praktické části byla provedena analýza DNA pomocí PCR-fingerprintingu (rep-PCR) typových kvasinek, které jsme získaly z CCY a následně i analýza kvasinek získaných z odběrů vinných moštů. Jeden z moštů byl získán v roce 2009 (bílá odrůda hroznů) a druhý v roce 2010 (červená odrůda hroznů). Oba mošty pocházely jak integrované vinice, tak ekologické. Vzorky moštů byly získány z vinařství Holánek z Ivaně. Vzájemným porovnáním obrazu PCR-fingerprintingu typových kvasinek a PCR-fingerprintingu vzorků kvasinek pomocí programu BioNumerics došlo k vyhodnocení výsledků a k vyvození závěru rozmanitosti kvasinkové mikroflóry ve vinném moštu.
The theoretical part discusses the yeasts and their taxonomic classification using traditional methods and using modern methods. Detail the work is concerned with descriptions of modern molecular-biology methods. The practical part was analyzed DNA by PCR-fingerprinting (rep-PCR) type of yeasts, which we received from the CCY and subsequent analysis of yeast samples obtained from grape musts. One of the grape must was obtained in 2009 (white grape variety) and the second in 2010 (red grape variety). Both grape musts come as integrated vineyards and organic. Grape musts samples were obtained from the winery Holánek from Ivaň. The cross-comparison of images PCR-fingerprint type yeasts and yeasts PCR-fingerprint samples using BioNumerics was to evaluate the results and conclude that the diversity of yeast flora in grape must.
Description
Citation
AUGUSTOVÁ, K. Taxonomické zařazení kvasinek rodu Saccharomyces [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-06
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Španová Který primer se zdál nejvýhodnější? Doporučení používat českou terminologii při označování primerů. doc. Omelková Byly provedeny i morfologické studie? Studentka na otázky komise úspěšně odpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO