Chemie lineárních polynitraminů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Práce je zaměřena na chemii lineárních polynitraminů, jejich fyzikálně-chemické a výbušinářské vlastnosti s ohledem na možnosti jejich přípravy a oblasti použití jako energetických plastifikátorů tuhých propelentů a jako přísady do bezdýmých prachů. Použití lineárních polynitraminů jako plastifikátorů nebo energetických pojiv je ovlivňováno teplotou tání, která roste s počtem C-N(NO2)-C skupin v molekule energetického materiálu. Lineární polynitraminy s nižší teplotou tání se používají jako plastifikátory tuhých propelentů a přísady do bezdýmých prachů. Lineární polynitraminy s delším řetězcem a odpovídající vyšší teplotou tání jsou potenciálně použitelné jako pojiva, případně energetické složky raketových propelentů.
This work is focused on chemistry of linear polynitramines, their physical-chemical and explosive properties with regards to the possibility of their preparation and field of utilization as energetic plasticizers of solid propellants and smokeless powder. The use of linear polynitramines as plasticizers or energetic binders is influenced by melting temperature which increases with the number of C-N(NO2)-C units in molecule of energetic material. Linear polynitramines with lower melting temperature are utilized as plasticizers of solid propellants and smokeless powder additives. Linear polynitramines with longer chain and consequently with higher melting points could be used as binders or energetic components of rocket propellants.
Description
Citation
TEPLÁ, R. Chemie lineárních polynitraminů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technická chemie
Comittee
prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (předseda) prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Zdeněk Friedl, CSc. (člen) doc. RNDr. Josef Novosad, CSc. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-23
Defence
Studentka prezentovala výsledky své bakalářské práce. Komise vyslechla posudky vedoucího a oponenta bakalářské práce, poté se studentka vyjádřila k připomínkám, dotazům a po diskuzi následovalo hodnocení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO