Měření geometrie a kinematiky zavěšení s využitím optických scannerů Tritop a Atos

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na možnost využití optických scannerů TRITOP a ATOS pro určení geometrie kol. V rešeršní části jsou popsány nejdůležitější parametry zavěšení kol a zařízení pro měření těchto parametrů. Praktická část se zabývá průběhem měření, vyhodnocením naměřených dat a určením souřadnic kinematických bodů. Následně je z těchto bodů vytvořen 3D model zavěšení přední resp. zadní nápravy, pomocí něhož jsou určeny kinematické charakteristiky a jejich průběh při zdvihu kola. V poslední části je rozebírána možnost využití optického scanneru ATOS pro běžné měření geometrie kol vozidla.
The diploma thesis is focused to possibility utilizing of optical scanners TRITOP and ATOS for set up geometry of wheels. In background research are described the most important parameters of wheel suspension and devices for measuring these parameters. Practical part is concerned with progression of measurement, results and with determination coordinates of kinematic points. These points are made 3D model of forward and backward suspension wheels. This model helps to make kinematic characteristics and its progression due to attitude of wheel. In last part is described possibility to utilizing of optical scanner ATOS to common measurement of geometry wheels.
Description
Citation
DVOŘÁK, M. Měření geometrie a kinematiky zavěšení s využitím optických scannerů Tritop a Atos [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Bauer, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Karel Pellant, CSc. (člen) Ing. David Kollhammer, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Malášek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO