Spin-trapping radikálových produktů přenosu vodíku z kyslíkatých donorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V rámci bakalářské práce byl zhodnocen experimentální materiál, který je zaměřen na EPR studium spin-trappingu fenoxylových radikálů na aromatických nitrososloučeninách. Bylo konstatováno, že fenoxylové radikály z nestíněných fenolů se adují na nitrososkupinu ve své orto-poloze, přičemž výsledkem této adice jsou nitroxylové radikály. Podle struktury použité nitrososloučeniny mají tyto nitroxylové radikály charakter fenoxazinoxylových radikálů v případě nitrosobenzenu, resp. derivátů difenylnitroxylového radikálu v případě použití nitrosodurenu. V práci je rovněž poukázáno na specifické chování některých fenolů obsahujících methylové skupiny ve formě para substituentů.
Within the bachelor thesis the evaluation of experimental material focused on EPR study of spin-trapping of phenoxyl radicals on aromatic nitrosocompounds was performed. It was found that phenoxyl radicals from unhindered phenols add to nitrosogroup in the ortho-position. As a result, the nitroxyl radicals are formed. According to the structure of nitrosocompounds this nitroxyl radicals have the character either of phenoxazinoxyl radicals in the case of nitrosobenzene or derivatives of diphenylnitroxyl radical in the case of nitrosoduren. In the work is also documented the specific behavior of some phenols containing methyl group as the para substituent.
Description
Citation
ŠAFAŘÍKOVÁ, L. Spin-trapping radikálových produktů přenosu vodíku z kyslíkatých donorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Boleslav Taraba, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Hana Dočekalová, CSc. (člen) doc. Ing. Václav Prchal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-25
Defence
Používají se i další spin a trap než jsou použity v BP ? Jak se hodnotí shoda měřeného a simulovaného spektra? Jaká jsou kritéria pro stanovení shody mezi měřeným a simulovaným spektrem?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO