Deformačně a napěťová analýza čelisti se zubním implantátem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na deformačně napěťovou analýzou čelisti s aplikovaným šroubovým zubním implantátem. V jejím úvodu je rešeršní studie, která byla zpracována na základě dostupné literatury. Řešení deformace a napjatosti soustavy dolní čelisti a implantátu bylo provedeno výpočtovým modelováním, metodou konečných prvků. Modelována je část spodní čelisti s aplikovanými šroubovými zubními implantáty typu Ankylos, Branemark a implantátem s metrickým závitem. V práci je detailně popsána tvorba výpočtového modelu soustavy a jeho řešení. K vytvoření modelu geometrie soustavy byl použit Solidworks 2007. Tvorba výpočtového modelu a vlastní řešení bylo provedeno ve výpočtovém systému ANSYS 11.0 a ANSYS Workbench.
This diploma thesis is oriented on a stress – strain analysis of the jaw bone with a screw dental implant. There is a literature search on this theme in the beginning of this work. Solutions deformation and stress the system lower jaw and implant was performed computational modeling, by using the finite element method. Modeling is part of the lower jaw with dental implants applied screw type Ankylos, Bränemark and implant with metric thread. The thesis is described in detail development of calculation model system and solutions. To create a geometry model of geometry Solidworks 2007 was used. To create calculation model and the solution was implamented in the computer systém ANSYS 11.0 and ANSYS Workbench.
Description
Citation
HAMERNÍKOVÁ, M. Deformačně a napěťová analýza čelisti se zubním implantátem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inženýrská mechanika a biomechanika
Comittee
prof. Ing. Josef Rosenberg, DrSc. (předseda) Ing. Milan Roučka, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Přemysl Janíček, DrSc. (člen) doc. Ing. Miloš Vlk, CSc. (člen) prof. Ing. Eduard Malenovský, DrSc. (člen) prof. RNDr. Ing. Jan Vrbka, DrSc., dr. h. c. (člen) prof. Ing. Jindřich Petruška, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Diplomantka seznámila zkušební komisi se svojí diplomovou prací během 15 minut a následně odpověděla na otázky oponenta a členů komise
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO