Aplikace pro editaci map spolupracující s GPS modulem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá teoretickým návrhem a později i praktickou realizací aplikace sloužící pro editaci map. V první části je uveden popis nejdůležitějších částí systému GPS. Dále je blokově popsán přístroj pro příjem a zpracování GPS signálu. Poté je věnována pozornost protokolu NMEA 0183, který slouží pro komunikaci mezi GPS modulem a dalšími zařízeními nebo v tomto případě vytvářenou aplikací. Po teoretické přípravě ohledně geodetických systémů a souborů sloužících pro ukládání zaznamenaných tras se práce dostává k popisu praktické části. V té je vytvářena aplikace v .NET Compact Frameworku v jazyce C#. Aplikace umí načítat mapový podklad v podobě obrazového souboru, do kterého umí následně zobrazit načítané nebo aktuálně zaznamenávané trasy. Tyto trasy umí dále rozdělit na segmenty podle typu cesty. Ošetřen je i slabý signál v době záznamu možností korekce zaznamenané trasy. Celá práce je pak zakončena návodem na použití vytvořené aplikace.
This thesis deals with theoretical design and practical realization of map editing application. The first chapter is focused on theoretical explanation of the most important terms in GPS describing basic principles and position monitoring possibilities. Further is described block scheme of GPS receiver. Next chapter describes NMEA 0183 protocol which is used for data transfer between GPS module and application. At the end of theoretical part is some information about geodetic system WGS-84 and files for trace recording. Application is creating in .NET Compact Framework in C# language. Application is able to load map in image format. Trace from specific file format can be displayed into map. Application can show currently recording trace too. Trace can be divided on segments according to type roads. Weak signal in record trace can be modified by correction methods. At the end of this thesis are instructions to using created application.
Description
Citation
PLCH, J. Aplikace pro editaci map spolupracující s GPS modulem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Lares, Ph.D. (člen) Ing. Jan Skapa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Vaněk, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karol Molnár, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-09
Defence
Je vytvořená aplikace kompatibilní i s verzi OS Windows Mobile ver. 6? Jak dlouho trvá nalezení GPS pozice? Jaký typ GPS modulu byl použit?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO