Simulace zpoždění při přenosu dat mezi stanicemi v IP sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce je podrobně zaměřena na zpoždění vznikající při přenosu informace v IP sítích. Začátek práce je věnován seznámení s místy a příčinami vzniku zpoždění. Pro jednotlivé zdroje zpoždění jsou uvedeny parametry, které jej ovlivňují a obvyklé velikosti latence. Dále jsou popsány typy sítí a pro každou jsou vyjádřeny typické doby zpoždění. V práci jsou také rozebrány nástroje pro měření zpoždění a zjištění počtu mezilehlých zařízení. Další kapitola obsahuje výsledky měření doby zpoždění v reálné síti a z těchto výsledků jsou odvozeny závěry o velikosti zpoždění na jedno mezilehlé zařízení a také je vyřčen obecný poměr skutečné ku přímé vzdálenosti mezi místy. Poslední část práce se zabývá simulací doby zpoždění v programu NS2. Výsledkem práce jsou vytvořené skripty pro zobrazení závislostí zpoždění na počtu přepínačů, směrovačů a délce trasy.
This master thesis is focused on the delays incurred in data transmitting over IP networks. The top of the paper is devoted to points, where delay is invoked and causes of the latency. For individual sources of delay are are described the parameters that affect the usual size of latency. The next section describes the types of networks and their typical delay. In the paper are also discussed tools for measuring delay and determining the number of intermediate devices. The thesis contains results of measurements delay time in the real network. For these results are listed conclusions about the delay for one intermediate device. There is also said general ratio of crow-fly distance and calculated distance. The last part deals the simulation of delay in the NS2 program. The results of thesis are scripts that shows the relation of delay and the number of switches, routers, and the length of the path.
Description
Citation
BALEJ, J. Simulace zpoždění při přenosu dat mezi stanicemi v IP sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (předseda) Dr. Ing. Jiří Přibil (místopředseda) Ing. Zdeňka Chmelíková, Ph.D. (člen) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Krejčí, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Průša, Ph.D. (člen) Ing. Michal Polívka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-09
Defence
Proč byla zvolena rychlost 10Mbit/s při měření zpoždění přepínačů v kapitole 1.4.3? Je opravdu relevantní hodnota 0,385ms z Tab. 2.1 pro celkové jednosměrné zpoždění v síti WiFi? Čím je způsobeno, že zpoždění k prvnímu síťpvému uzlu v dané lokalitě může být větší, než ke konkrétnímu uzlu organizace nacházející se v této lokalitě - jak je uvedeno v závěru? Dotaz na příliš velkou odchylkou v grafu. Čím je způsobena?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO