Externí pulzní generátor pro neuromodulaci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá léčbou chronické bolesti pomocí neuromodulace, kde se ve zkušebním období používá externí generátor. V první části je vysvětlen princip vzniku a vedení bolesti, dále hlavní podstata neuromodulace. Jsou zde popsány možnosti potlačení chronické bolesti, kde se zabýváme především neurostimulací (stimulace elektrickým proudem). Pro lepší pochopení jsou uvedeny příklady použití neurostimulace, kde a při jakých problémech se používá. Protože se tato práce zabývá externím generátorem pro zkušební období (tzv. trial systém), jsou zde popsány možnosti testování elektrických impulsů, které se potom používají implantabilním generátorem IPG. Následně jsou zde popsány požadavky na takový externí generátor, které jsou důležité pro samotný návrh daného přístroje. Ten je nejprve navržen blokově, kde jsou popsány funkce jednotlivých částí (bloků) a poté je uveden celkový návrh externího generátoru pro neuromodulaci. Zkušební vzorek externího generátoru je prakticky vyroben a odzkoušen.
This thesis deals with the treatment of chronic pain by using neuromodulation, where a external generator is used in a trial period. In the first section the principle of pain management is described and then the main nature of neuromodulation. The possibilities of chronic pain suppression are described, where we are mainly dealing with neurostimulation (stimulation with electric current). For better understanding, examples of neurostimulation usage are shown, where and in what problems it is used. Because this work deals with an external generator for a trial period (a trial system), the possibilities of testing electric impulses are described, which are then used in a implantable generator IPG. The requirements for such a external generator are also described, which are important for the design of such a device. The design of the device is firstly modeled by a block scheme, where function of the separate blocks is described and afterwards, the entire design of the external generator for neuromodulation is given. The test sample of the external generator is manufactured and tested.
Description
Citation
FLÍDR, L. Externí pulzní generátor pro neuromodulaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (předseda) doc. RNDr. Ing. Jiří Šimurda, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Dvořák, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. (člen) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) MUDr. František Horálek (člen)
Date of acceptance
2011-06-07
Defence
Úvodní přednáška Čtení posudků vedoucího a oponenta Diskuze: Prof. Holčik se ptal na změny, které probíhají v pacientovi během neuromodulace. Student odpověděl přesně. MUDR. Horálek se ptal: "Proč se využívá obdelníkový signál u neuromodulace?" Student odpověděl jasně Jiřík PhD. se ptal, proč symetrické napájení bylo výhodnější . Student odpověděl s přehledem. Pan doc.RNDr.Ing.Jiří Šimurda se ptal: "Jakým způsobem se vede bolest". Student odpověděl s dopomocí Jsou i jiné způsoby jak se zbavit bolesti? Student odpověděl s lehkou dopomocí.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO