Výpočtová analýza namáhání povrchových vrstev pracovního válce při válcování za tepla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá analýzou teplotního a mechanického zatížení pracovních válců při válcování za tepla. Na začátku práce je obecně popsána problematika válcování se zaměřením na pracovní válce. Je zde je uveden teoretický rozbor zatížení válce a mechanizmy ovlivňující jeho životnost. Vlastní práce se zabývá vytvořením výpočtového modelu MKP v programu ANSYS. Vytvořený model je zatěžován různými schématy válcování a je sledována napjatost v povrchové vrstvě. Jako zatěžující okrajové podmínky jsou na model aplikovány hodnoty získané z měření na válcovací trati.
This thesis is dealing with an analysis of thermal and mechanical loads on a work-roll. First, hot rolling focused on work-roll is described in general. A theoretical analysis of roll loads and the mechanisms affecting roll durability are presented here. The thesis is concentrated on creation of a model in FEM program ANSYS. The final model is loaded with different rolling schemes and monitored stresses in a surface layer. The parameters obtained from the measurements performed in a rolling mill are applied as boundary conditions within the model.
Description
Citation
LUKS, T. Výpočtová analýza namáhání povrchových vrstev pracovního válce při válcování za tepla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (předseda) prof. Ing. Ctirad Kratochvíl, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) doc. Ing. Karel Přikryl, CSc. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) RNDr. Vladimír Opluštil (člen)
Date of acceptance
2009-06-17
Defence
Student ve své krátké prezentaci představil komisi diplomovou práci. Odborná komise po přečtení posudků vedoucího a oponenta DP položila doplňující otázky. Student reagoval na dotazy a komise jej ohodnotila výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO