Využití moderních metod pro výrobu prototypu držáku na vysoušeč vlasů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je návrh a výroba prototypu dvoudílného univerzálního držáku na vysoušeče vlasů značky ETA. Držák je navrhnut ve 3D CAD systému Autodesk Inventor a vyroben pomocí technologie Rapid Prototyping, metodou Fused Deposition Modeling. Z vyrobeného prototypu většího vzhledového dílu je vytvořena silikonová forma a odlitek z pryskyřice. V závěru práce je zhodnocení obou metod při výrobě prototypů po technicko-ekonomické stránce. Postup návrhu a výroby prototypu oběma metodami je zdokumentován a popsán. Práce obsahuje historii firmy ETA, a.s., stručnou charakteristiku metody Fused Deposition Modeling a technologie odlitku ze silikonové formy. Prototypy budou využity v dalším vývoji držáků pro vysoušeče vlasů značky ETA.
Aim of this bachelor work is to design and produce two-part universal holder of ETA hair dryers. Holder is designed in 3D CAD system Autodesk Inventor and is produced by Rapid Prototyping technology using Fused Deposition method. From existing Fused Deposition Modeling prototype of bigger visual part is made silicon mold and cast from resin. There is evaluation of both methods considering technical-economical aspects in the end of my work. Process of design and production using both methods is documented and described. My work includes history of ETA, a.s. company, characteristics of Fused Deposition Modeling method and technology of casting to silicon mold. Prototypes will be used for further development of holders for ETA´s hair dryers.
Description
Citation
VRÁNA, R. Využití moderních metod pro výrobu prototypu držáku na vysoušeč vlasů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivan Dvořák, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Kouřil, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Rostislav Suchánek (člen) Ing. Vítězslav Svoboda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-15
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jak jste zhodnotil v ekonomickém zhodnocení svůj čas navrhování designu? 2. Existovalo nějaké kriterium z hlediska ceny ze strany firmy? 3. Dalo by se už v konstrukční fázi provést nějaké zhodnocení z hlediska zatížení? 4. Jaká je výhoda technologie Rapid Prototyping a metody FDM, kterou jste aplikoval?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO