Spektrální charakteristiky ve vláknové optice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na vliv útlumu a disperze skleněných a plastových optických vláken v optickém přenosovém systému. V teoretické části je probrána teorie optického přenosu, je definován pojem spektrální útlumová charakteristika a její rozdělení na přenosová pásma, v kterých probíhá přenos optického signálu. Dále jsou rozepsány zdroje a detektory využívané pro optické přenosy ve vláknové optice. Práce popisuje nejvíce vyskytované jevy ovlivňující přenosové parametry optického vlákna, kterými jsou optický útlum, disperze a vidová polarizační disperze. Na závěr teoretické části je zpracovaná teorie o plastových optických vláknech. Jejich výhody, nevýhody, použití a následně jsou porovnána s vlákny skleněnými. Porovnání se zaměřuje především na útlum, přenosové vlastnosti a na užití těchto typů vláken v telekomunikacích. Praktickým výstupem bakalářské práce je zobrazení útlumových spektrálních charakteristik v programovém prostředí MATLAB. Vytvořený program aproximuje body získané měřením optického útlumu pomocí Lagrangeova interpolačního polynomu.
This bachelor’s thesis is focused on the influence of attenuation and dispersion glass and plastic optical fibers in optical transmission system. Theory of optical transmission is discussed in the theoretical part, it is defined term like spectral attenution characteristic and its division into transmission bands. Sources and detectors are itemized further, which are used for optical transmissions in fiber optics. The thesis describes the most occured effects, which influenced transmission parameters of optical fiber, like optical attenution, dispersion and aspectual polarization dispersion. Theory of plastic optical fibers is processed at the end of theoretical part of thesis. It is also processed advantages, disadvantages and useage of plastic optical fibers and they are consequently compare with glass fibers. Comparison is focused mainly on attenuation, transmission properties and useage on these types of fibers in telecommunication. Representation of spectral attenution characteristics in programme MATLAB is practical output of the bachelor´s thesis. Created programme approximates points which are got from measure optical attenuation by the Lagrange interpolation polynomial.
Description
Citation
CHLEBOUN, J. Spektrální charakteristiky ve vláknové optice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Kohoutek, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Průša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šporik (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Zobrazte výsledek Lagrangerova polynomu získaný z programu v Matlabu, jestliže zadáte zvýšený útlum vlivem OH iontů na vlnové délce 1382 nm. Hodnotu útlumu zadejte 1 dB, útlum na vlnových délkách 1310, 1550 a 1625 zvolte dle doporučení ITU-T G.652.A. Jaká je závislost mrtvé zóny a dynamického rozsahu na délce impulsu? Je v práci porovnání různých typů vláken?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO