Návrh logaritmicko-periodické antény

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem logaritmicko-periodické antény. Logaritmicko-periodická anténa je samokomplementární a širokopásmová anténa. Samokomplementární struktury se vyznačují tak, že jejich tvar je popsán jen úhly. Impedance samokomplementárních antén odpovídá hodnotě ohmů. Směrové vyzařovací charakteristiky a impedance takovýchto antén se vyznačují tím, že jsou nezávislé na frekvenci přes celou navrhovanou šířku pásma. Logaritmicko-periodické antény se vyznačují lineární polarizací vyzařovacích charakteristik. V téhle práci je anténa navrhováno pro frekvenční pásmo 1 až 5GHz. V diplomové práci je uveden i návrh symetrizačního obvodu. Ten je složen z širokopásmového balunu a impedančního transformátoru. Širokopásmový balun je založen na přechodu z nesymetrického vedení na symetrické vedení. Jako impedanční transformátor byl využit Klopfensteinův impedanční transformátor. K modelování antény a symetrizačního členu byl využit program od firmy Zeland software IE3D.
This diploma thesis deal with the design of log-periodic antenna. The log-periodic antenna is self-complementary and broadband antenna. Antenna self-complementary structures are described only by angles. Input impedance of log-periodic antenna is equal to theoretical impedance ohms. The input impedance and radiation patterns of broadband antenna structures are independent of frequency over theoretically unlimited bandwidths. The log-periodic antennas provide linearly polarized radiation pattern. In this thesis is designed antenna for bandwidths 1 to 5GHz. In this diploma thesis is introduced design balanced unit, this is compound broadband balun and broadband impedance transformer. The broadband balun is based on conversion of microstrip line to balanced stripline. The Klopfenstein impedance taper is used for design. For simulation was used software from firma Zeland software IE3D.
Description
Citation
KLIHA, M. Návrh logaritmicko-periodické antény [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (předseda) prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Václav Říčný, CSc. (člen) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (člen) Ing. Roman Tkadlec, Ph.D. (člen) Ing. Josef Soldán, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO