Metodologie auditu optických sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá shrnutím auditu optických systémů v rámci všech vrstev referenčního modelu ISO/OSI. Úvod práce se zaměřuje na zkoumání problematiky managementu řízení sítí, popisu modelu ISO/OSI a vysvětlení termínů QoS a SLA. Posléze dojde k popisu přenosu na optickém vlákně. Jsou rozebrány charakteristiky vlnovodu a jednotlivých prvků optického komunikačního systému s přihlédnutím na jeho spolehlivý chod a správu. Popsány jsou některé hlavní typy optických sítí. Další část obsahuje popis metod využívaných k auditu, hlouběji jsou rozebrány metody pro měření fyzické, spojové a síťové vrstvy referenčního modelu. Práce též obsahuje částečný rozbor auditu fyzické vrstvy vybraného úseku optické trasy Brněnské akademické sítě. Ze všech popsaných metod pro kontrolu sítí je na závěr sestaven závěrečný protokol pro audit optické sítě s vybranými limitními hodnotami.
This work deals with summary of optical system audit in the terms of all layer of the reference model ISO/OSI. Introduction of the work focuses on exploring issues of management networks control, the description of ISO/OSI model and explanation of the terms QoS and SLAs. The description of the optical fiber transmission follows after that. The characteristics of the waveguide and optical communication system components with regard to its reliable operation and management are analyzed. Some major types of optical networks are described. Following section contains a description of methods used in the audit, further the methods for measuring physical, connection and network layer of the reference model are discussed more thoroughly. The work also contains a partial analysis of the audit of the physical layer of the selected section of the Brno academic network optical line. Of all these methods for networks control the final audit report for the optical network with selected limits is compiled as a conclusion of the work.
Description
Citation
ŠTĚPÁN, P. Metodologie auditu optických sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Ľuboš Nagy, Ph.D. (člen) Ing. Jan Grepl (člen) Ing. Vladimír Tejkal (člen) Ing. Pavel Reichert (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Jaký je rozdíl mezi aktivními a pasivními sítěmi a jaké jsou základní standardy PON sítí? PON (pasivní), AON (aktivní), standardy APON, BPON, GPON. Je analyzovaná síť vhodná pro nasazení rychlosti 40 Gbit/s? Hodnoty jsou v limitech. Existuje profesionální software na audit? Student se tím nezabíval.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO