Program pro skrývání dat v obrazových souborech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této diplomové práci je postupováno od popisu základů a vzniku steganografie, jejích metod a účelu. Následuje detailní popis souborů typu BMP, do kterých bude prováděno skrývání dat. Struktura souboru je rozebrána do nejmenších detailů, aby nedošlo k poškození souboru při skrývání a zároveň aby bylo co nejoptimálněji využito informací uložených v hlavičce souboru. Dalším zaměřením bylo vysvětlení principu vlastní steganografické metody použité pro skrývání dat do souboru typu BMP. Na základě těchto poznatků byl navržen koncept programu a následně vyhotoven daný program, který provádí samotné skrývání a odkrývání dat do obrazových souborů. K programu je vytvořen návod k použití a provedena demonstrativní ukázka funkce s popisem jednotlivých kroků. V závěru práce je věnována pozornost vlivům, které mohou být pro danou metodu limitní a překročením těchto limitů by došlo k prolomení steganografické metody, což je prozrazení skrytých dat.
In my master's thesis I start fromthedescriptionofthebasics and thebeginningsofsteganography, itsmethods and purposes. Detaileddescriptionof BMP fileswithhidden data follows. A filestructureisanalysedintothesmallestdetails to avoiddamagingfilewhilehiding. At thesametime to make profit oftheinformationincluded in a fileheader in the most effectiveway. Anotheraimwas to explain a principalofsteganographicalmethoditself, usedforhiding data into BMP file. Based on these findings, a programmeconceptwasdesigned and consequentlythatprogrammewas made. Itcarriesoutthehiding and revealing data intothe image files. Directionsfor use are made to thisprogramme and thereisalso a demo ofthefeaturesdescribingeach step. At the end ofmymaster's thesis anattentionispaid to thoseinfluencesthatcanbelimitingforthismethod. Exceeding these limitswouldlead to breakingthesteganographicalmethod, whichmeansrevealingthehidden data.
Description
Citation
MORKUS, F. Program pro skrývání dat v obrazových souborech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (člen) Ing. Radim Pust, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Uchytil, Ph. D. (člen) Ing. Tomáš Pelka (člen) Ing. Ondřej Morský (člen)
Date of acceptance
2011-06-09
Defence
Otázky: - Rozepište stručně časovou náročnost jednotlivých bloků a uveďte, jak by bylo možné urychlit implementaci. - Jaké jsou možnosti objektivního určování míry poškození obrazového obsahu, které způsobí vložená steganografická zpráva? - Za jakých podmínek a jak by bylo možné zajistit, aby vkládaná data měnila pouze obsah (shluky pixelů), ve kterém jsou změny hůře rozpoznatelné – tedy oblasti s vysokou obrazovou frekvencí? - Jak vzniká hrana v obrázku při pouze částečně využitém datovém prostoru, který poskytuje nosič? - Jak dlouho trvá skrývání obrázku?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO