STANOVENÍ PRŮTOČNÝCH A ZATĚŽOVACÍCH CHARAKTERISTIK HLADINOVÝCH KLAPKOVÝCH UZÁVĚRŮ POMOCÍ FYZIKÁLNÍHO A NUMERICKÉHO MODELOVÁNÍ

Abstract
Předmětem výzkumu bylo zhodnocení vlivu zvýšené hladiny dolní vody v podjezí na průtočné a zatěžovací charakteristiky klapkového uzávěru. Bylo použito fyzikální a numerické modelování proudění (CFD) na vlastním hladinovém klapkovém uzávěru a jeho bezprostředním okolí. V úvodu je předložen současný stav poznání předmětné problematiky, přehled provedených modelových výzkumů u nás, v zahraničí a souhrn typů klapkových jezů realizovaných u nás a ve světě. V rámci práce je popsán provedený experimentální fyzikální výzkum klapkové konstrukce v měřítkách 1:1 (prototyp - pro provádění experimentů), 1:2 a 1:2,5. Možnosti CFD simulace klapkového jezu jsou obsaženy v kapitole Numerické modelování proudění. Na závěr jsou porovnány metody fyzikálního a numerického modelování proudění na obtékané hladinové klapce.
The subject of research were effect of elevated water level in the downstream apron on the weir flow capacity and load characteristics of the flap gate. The thesis is focused on possibilities of physical and CFD modeling of flap gate weir flow. In the introduction are contained current condition of knowledge, perfomed model studies conducted in the Czech republic and abroad, as well as flap weirs realized in our country and in the world. This is followed by experimental physical research on family of weir structure models in scales 1:1 (prototype), 1:2 and 1:2.5. Options CFD simulations a flap gate weir are contained in chapter of CFD modeling. In conclusion are compared physical methods with CFD simulations on flap gate weir.
Description
Citation
PICKA, D. STANOVENÍ PRŮTOČNÝCH A ZATĚŽOVACÍCH CHARAKTERISTIK HLADINOVÝCH KLAPKOVÝCH UZÁVĚRŮ POMOCÍ FYZIKÁLNÍHO A NUMERICKÉHO MODELOVÁNÍ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2015-03-06
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO