Modelování a simulace rizik investičních záměrů

Abstract
Disertační práce se zabývá modelováním a simulací rizik investičních záměrů a propojením problematiky rizik s novými trendy ve stavebnictví. Proces vyvážení akceptovatelné míry rizika a vynaložených nákladů je velmi složitý a je ovlivňován řadou nejistot. Simulační metody umožňují modelovat možné budoucí scénáře vývoje projektu a kvantifikovat dopad rizik, která výstupní proměnnou ovlivňují. Cílem práce je nalezení optimální metodiky pro analýzu rizik v rámci investičního rozhodování s využitím simulačních metod. Metodika spočíván v začlenění matematického modelování simulační metodou Monte Carlo do CBA, konkrétně do části analýzy rizik. Cílem je dosažení efektivnějšího procesu plánování investičních projektů. Pečlivě zpracovaný plán projektu v předinvestiční fázi ovlivní efektivitu nákladů životního cyklu. To dokládá také metodika BIM (Informační model budovy), která funguje na principu předávání a uchovávání aktuálních a kompletních informací o investičním záměru v celém životním cyklu. Hlavním výstupem práce je efektivní aplikace simulační metody pro predikci rizik k modelování vývoje výstupů investičního záměru. Modelovaná data lze využít při investičním rozhodování, managementu rizik, controllingu a postauditu investic. Projekty tak lze posoudit z hlediska jejich komplexního přínosu a kvality v souladu s principy dlouhodobé udržitelnosti.
This doctoral thesis deals with modelling and simulation of investment projects and linking risk management with new trends in construction industry. Process of balancing of acceptable risk level and investment costs is really complex and is influenced by several uncertainties. Simulation methods are able to model future scenarios of project development and quantify impact of risk factors. The aim of the doctoral thesis is to find an optimal methodology for risk analysis during decision-making process using simulation methods. The methodology links modeling by simulation method Monte Carlo with CBA, with risk analysis respectively. The aim is to reach more effective process of planning of investment projects. An accurate project plan in preinvestment phase will influence effectiveness of life cycle costs significantly. This is proved also by BIM methodology which works on base of transfer and storage of actual and complete information about investment plan within its whole lifecycle. Expected output of the thesis is effective application of simulation methods in risk prediction for modeling of outputs of investment project. Data from model are useful for decision making process, risk management, controlling and postaudit of investments. Projects can be evaluated by their complex benefits and quality with respect to sustainability.
Description
Citation
POSPÍŠILOVÁ, B. Modelování a simulace rizik investičních záměrů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Management stavebnictví
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO