Obnovení provozu v datové síti po vzniklé chybě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce bylo vysvětlení základních principů a technologií na zajištění spolehlivého a efektivního směrování v sítích, ve kterých dojde k výpadku linky, a to vše při co nejmenším dopadu na kvalitu služby QoS. V práci byla největší pozornost věnovaná mechanismu zajišťující v sítích kvalitu služby a to technologii rozlišovaných služeb DiffServ a dvěma skupinám dynamických směrovacích protokolů – vektoru vzdáleností a stavu linky. Na základě dosažených znalostí byla navržena simulace v programu OPNET Modeler, která simulovala směrování protokolů RIP a OSPF v sítích bez výskytu chyby a dále v sítích s výpadkem linky a následném obnovení linky. Dále byla vytvořena síť s implementovanou technologií DiffServ, která na základě portů a použitého protokolu třídila provoz a datovým paketům přiřazovala značku s prioritou pro danou službu. V této síti byla pozornost zaměřena na službu VoIP a její parametry jitter, koncové zpoždění, zároveň se sledovalo množství zahozených dat v síti. Byl opět simulován výpadek linky a výsledky byly porovnány se síti bez implementovaného QoS a se sítí s QoS bez výpadku linky.
The purpose of the bachelor’s thesis was to explain the basic principles and technologies for ensuring reliable and effective routing within networks when a link failure. This is with minimal effect to the quality of service. The focus was on mechanisms ensuring the quality of services within the network, especially differentiated services and the both groups of dynamic routing protocols – distance vectors and link state protocols. On the basis of obtained knowledge, the simulation has been designed in OPNET Modeler. It simulated routing of routing protocols RIP and OSPF of networks without any failure. The next simulations containted the link failure and the link recovery. Then the network with DiffServ was designed. It filtered data packets according to used ports and protocol and it added a label to packet with a priority for the certain service. The attention in the network was focused on the VoIP service and its parameters, such as jitter and end-to-end delay. It has also monitored the value of dropped traffic. It simulated the networks with the link failure and the link recovery. The results were compared to the network with no QoS and network with QoS but no failure.
Description
Citation
TRÁVNÍČEK, M. Obnovení provozu v datové síti po vzniklé chybě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (předseda) Ing. Martin Plšek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen) Ing. Michal Polívka, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Mácha, Ph.D. (člen) Ing. Petr Vychodil (člen) Ing. Ondřej Šmirg, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Z jakého důvodu byl na propojení aktivních prvků sítě použit kabel 10Mbit/s? Jak by vypadali výsledky simulací při propojení aktivních prvků kabelem 100Mb/s? Dle jakého klíče byl proveden výběr aplikací v síťovém modulu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO