Dokončování přesných ploch frézováním

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této práce je najít vhodný řezný nástroj a vhodné řezné podmínky pro výrobu ploch hydrostatického vedení příčníku s jakostí struktury povrchu Ra 0,8 m. Technologie se zabývá dokončováním ploch hydrostatického vedení frézováním s jakostí struktury povrchu Ra 0,8 m. Metodou výroby je třískové obrábění s pomocí CNC stroje. Pro dosažení dané jakosti povrchu je využito nástrojů s VBD, které jsou vybrány a hodnoceny dle experimentálních zkoušek nástrojů od šesti různých dodavatelů. Technologický postup řeší výrobu ploch hydrostatického vedení od prvního upnutí odlitku až po finální zhotovení ploch.
The aim of this work is to find a suitable cutting tool and suitable cutting conditions for the production of hydrostatic surfaces of a crossmember with the quality of the surface structure of Ra 0.8 mm. The technology described in the thesis deals with finishing hydrostatic surfaces by milling, with the quality of the surface structure of Ra 0.8mm. As the production method cutting operations using CNC machines is used. To assure the quality of the surface insert tools are used, which are selected and evaluated based on experimental testing from six different suppliers. The technological process of production solves the problem of the hydrostatic surface production from the first gripping all the way to the final manufacture of the surfaces.
Description
Citation
ŠIMONEK, O. Dokončování přesných ploch frézováním [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Bohumil Bumbálek, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivo Dlouhý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (člen) prof. Ing. Ildikó Maňková, CSc. (člen) Ing. Vladimír Maixner, MBA (člen) Ing. Petr Valášek (člen)
Date of acceptance
2012-06-19
Defence
Diplomat seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Co je to struktura povrchu? 2. Co je to hydrostatické vedení? 3. Jaké podmínky jsou důležité pro hydrostatické vedení? 4. Proč používáte pro obrábění šedé litiny nástroje z KNB? 5. Jaká by byla podle vašeho názoru drsnost povrchu při použití nástrojů ze SK? N čem závisí drsnost povrchu vznikající plochy? 6. Z jakého důvodu se domníváte, že je lepší dokončovat vedení frézováním nežli broušením?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO