Monitorování a účtování spojení v sítích IMS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce popisuje protokoly používané v sítích IP Multimedia Subsystem (IMS). Zabývá se také volně dostupnými implementacemi tohoto systému. Hlavním cílem této práce je popsat návrh a implementaci nástroje pro analýzu komunikace mezi systémem a uživateli. Nástroj vyhledává a dekóduje signalizační zprávy, ze kterých získá informace o spojení, které jsou nutné pro monitorování a účtování těchto spojení. Zpracované informace jsou exportovány ve formě rozšířených záznamů NetFlow/IPFIX. Pro vytvoření sítě IMS a testovacích dat jsme využili volně dostupné ústředny Open IMS Core. Jako koncové body jsme použili rovněž volně dostupnou aplikaci IMSDroid pro operační systém Android.
This thesis describes protocols used in IP Multimedia Subsystem (IMS) networks. Freely available implementations of IMS system are described. The main goal is to describe design and implementation of a tool for analyzing communication between users and IMS system. The tool seeks and decodes signaling messages. These messages are analyzed for information about sessions which are necessary for session monitoring and accounting. Final gathered information are exported in a form of extended NetFlow/IPFIX records. We used open-source Open IMS Core implementation for building IMS network and creating test data. As endpoints we used another open-source application for Android OS called IMSDroid.
Description
Citation
KARPÍŠEK, F. Monitorování a účtování spojení v sítích IMS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Ing. Richard Růžička, Ph.D., MBA (místopředseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Josef Šlapal, CSc. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-08-27
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Uvádíte, že analyzované pakety je nutné v některých případech defragmentovat. Jak řešíte ztrátu fragmentu? V čem je specifické monitorování IMS komunikace oproti jiným systémům založených na signalizaci SIP?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO