Zákonné odposlechy v SDN

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá využitím softwarově definovaných sítí v oblasti zákonných odposlechů. Staví na konkrétní implementaci systému pro zákonné odposlechy - SLIS, který byl vyvinut v rámci projektu Sec6Net. Navrhuje rozšíření v několika oblastech, ve kterých SDN nabízí potenciál ke spolehlivější identifikaci odposlouchávaných uživatelů a efektivnějšímu využití sítě. První zmíněný cíl je realizován prostřednictvím modulu funkce dynamické identity, druhý pak pomocí konfigurace síťových sond a OpenFlow přepínačů.
This thesis covers utilization of software defined networks for lawful interception purposes. Based on specific implementation of lawful interception system SLIS developed by Sec6Net group, suggests improvements aiming at more precise identification of intercepted users and better effectivity of system resources. First aim is achieved by implementation of a new module for dynamic identification component while the other one alters configuration mechanism for probes and OpenFlow switches.
Description
Citation
FRANKOVÁ, B. Zákonné odposlechy v SDN [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2015-06-23
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Pakety, které mají být doručeny sondě jsou označovány VLAN tagem. Co toto znamená v sítích, které používají VLAN "bežným" způsobem? Výhodou rekonfigurace je možnost vyvažovat zátěž sond v systému. Bylo by možné zohlednit objem odposlouchávaného provozu? Co by bylo nutné upravit?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO