Automatická koordinace a řízení procesů na platformě Java

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Předmětem diplomové práce je téma odolnosti a stability webových aplikací se zaměřením na platformu Java. Řada existujících informačních systémů postavených nejen nad touto platformou se potýká s problémy, které narušují stabilitu aplikace. Tyto problémy pak mohou vyústit ve výpadek, odstávku a následně i finanční nebo obchodní ztrátu v důsledku nefunkčnosti celé služby. Cílem bude ukázat problémy, se kterými se aplikace potýkají v provozním prostředí, a jak je proaktivně řešit. Jako možná dílčí řešení zvýšení stability mohou být vhodná konfigurace JVM (Java Virtual Machine), analýza a oprava odhalených chyb anebo technika na zvýšení stability nazývaná Sandboxing, které se věnuje tato práce. Pomocí této techniky je možné rozdělit aplikace do samostatných částí, které se nemohou ovlivnit. Zamezí se tak šíření chyb mezi částmi aplikace a tím zvýšíme stabilitu celé aplikace. Mezi cílové aplikace patří Java aplikace realizované za pomoci aplikačního rámce Spring. Do takto postavených aplikací lze zavést techniku Sanboxing vhodnou konfigurací, která zajistí, že běh aplikace bude rozdělen do určených částí, které budou automaticky testovány a případně restartovány. Aplikace se tak sama zotaví v postižených částech bez kompletního výpadku. Projekt nese jméno Java Capsules.
The subject of this thesis is the topic of the resilience and stability of web applications with a focus on the Java platform. Many existing information systems based not only upon this platform face problems that disturb the stability of applications. These problems may result in the failure, downtime and, consequently, financial or business loss due to the malfunction of the whole service. The aim is to show the problems that the applications face in a production environment and to show how to address them proactively. A possible partial solution to increase the stability may be an appropriate configuration of JVM (Java Virtual Machine), an analysis and corrections of detected errors, or a technique called Sandboxing to increase the stability, which this thesis deals with. Using this technique, it is possible to divide the application into separate parts that cannot influence each other. This prevents the propagation of errors among the parts of the application and thereby increases the stability of the entire application. The target applications include the Java applications made with the help of Spring framework. The Sanboxing technique can be implemented into the applications built this way by means of suitable configuration, which ensures that the application run will be divided into specified parts that will be automatically tested and possibly restarted. The application then recovers itself in the affected areas without a complete failure. The project is called Java Capsules. 
Description
Citation
JANYŠ, M. Automatická koordinace a řízení procesů na platformě Java [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) Doc. Ing. Přemysl Brada, MSc. Ph.D. (člen) Ing. Šárka Květoňová, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Živost dané jednotky (Java Capsule) ověřujete pravidelnými dotazy s aktivním čekáním (polling) s uspáním procesu. Jak lze tento problém řešit bez aktivního čekání? Vysvětlete licenci k odevzdaným zdrojovým kódům (soubor na CD 'Project/LICENSE'): IBA CZ Confidential Copyright IBA CZ 2013 ALL RIGHTS RESERVED The source code for this program is not published or otherwise divested of its trade secrets.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO