Framework pro vývoj aplikací na platformě ARM

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem řešení a realizací frameworku, poskytující základní prostředky pro vývoj aplikací na studijním vývojovém kitu FITkit Minerva. První část této práce je věnována návrhu a implementaci datového kanálu mezi PC a kitem, pro jehož implementaci bylo zvoleno USB rozhraní. Dalším bodem je vytvoření komunikačního rozhraní mezi mikrokontrolérem, postaveným na jádře ARM Cortex M-4, a hradlovým polem FPGA Xilinx Spartan-6. Na straně FPGA byl následně vytvořen systém pro připojení HW komponent, které pomocí implementovaného rozhraní mohou komunikovat s mikrokontrolérem, například pro účely HW akcelerace. V rámci diplomové práce taktéž vznikl systém umožnující programování a ladění FPGA obvodu z vývojového prostředí Xilinx ISE bez nutnosti použití originálního JTAG adaptéru. Toho bylo docíleno využitím protokolu XVC, který umožňuje použití vlastního adaptéru, jež byl v tomto případě implementován jako součást softwaru mikrokontroléru.
This master's thesis focuses on designing and implementing a framework that would offer basic program resources for application development on hardware platform FITkit Minerva. First part of this work focuses on designing a data channel between PC and the kit for which the USB interface was used. Next part focuses on implementing a channel between an ARM based microcontroller and FPGA Xilinx Spartan-6. That led to creating a special system inside FPGA that allows adding new HW components that communicate with the microcontroller, which can be used for implementing HW acceleration techniques. Another outcome of this work is a debugging interface that allows to program and debug FPGA using development environment Xilinx ISE without a need of the original Xilinx JTAG adapter. This was achieved by using the XVC protocol that allows to create a custom JTAG adapter that in this case was implemented in the software of the microcontroller.
Description
Citation
BUCHTA, P. Framework pro vývoj aplikací na platformě ARM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) prof. Ing. Jan Holub, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-19
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: U hlavních dílčích výsledků projektu odhadněte časovou náročnost jejich vytvoření a zprovoznění.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO