Identita v tunelovaných a překládaných sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
V této práci se seznámíme s návrhem a implementací rozšíření části systému pro zákonné odposlechy. Systém je vyvíjen v projektu Sec6Net na FIT VUT v Brně a poskytuje platformu pro výzkumnou činnost v problematice určovaní identity v počítačových sítích. Rozšířena bude část, která má za úkol sledování změn identity uživatele tak, aby byl systém schopen určovat identitu i v tunelovaných a překládaných sítích. Poznáme problémy, které se vyskytly v průběhu implementace a jejich řešení. Jsou jde popsány mechanismy pro tunelování sítí, hlavně virtuální privátní sítě a přechodové mechanismy pro IPv6, překlad IP adres NAT a jeho varianty. Na závěr jsou uvedeny testy jednotlivých modulů.
This thesis introduces the design and implementation of the extension of the system for lawful interception. The system is developed as a part of the Sec6Net project at FIT BUT and provides a platform for research activities in determining identities in computer networks. Parts which has the task of monitoring changes in a user's identity will be extended, so that the system is able to determine the identity even in the tunneled and translated networks. It describes the problems encountered during implementation and their solutions. There are described mechanisms for tunneling networks, mainly virtual private networks and transition mechanisms for IPv6, IP addresses and NAT variants. In the end the tests of the individual modules are described.
Description
Citation
ŠEPTUN, M. Identita v tunelovaných a překládaných sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (člen) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Racek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-25
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: V sekci VPN-dohromady popisujete zpracování všech serverů dohromady: * Jak se spojují jednotlivé informace a jak je zajištěno, aby se nespojily informace o dvou rozdílných uživatelích (např. pokud dostali stejnou IP).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO