Tvorba spolehlivostních modelů pro pokročilé číslicové systémy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je simulovat vliv spolehlivosti obvodů detekujících chybu u komponent pokročilých digitálních systémů. Prvně je definována spolehlivost a skutečnosti s ní související a jsou představeny Markovské modely. Tyto jsou využity pro samotný simulátor, který je představený v následující kapitole. Jedná se o ad-hoc řešení a použití tohoto simulátoru je detailně popsáno. Stejně tak je popsáno jeho chování v průzných situacích a s různou konfigurací. Na závěr jsou ukázány a diskutovány výsledky experimentů se spolehlivostí obvodů detekujících chybu pro různé modely. Dle výsledků práce je zřejmé, že zásadním faktorem pro zajištění spolehlivosti systému je krátkodobé maskování chyby a dlouhodobé udržení opravovatelnosti.
The goal of this thesis is to simulate the impact of reliability of circuits designed to detect failures in components of advanced digital systems. At first the reliability and terms related are defined and Markov models are itroduced. These are used as logic for simulator, which is introduced in next chapter. This simulator is an ad-hoc solution and it's usage is thoughly described, as well as it's bahviour in various situations and configurations. In the end the results of experiments with reliability of circuits designed to detect failures for multiple models are shown and discussed. By the results of this thesis it is obvious, that the crutial factor for system's reliability ensurance is failure disguis in short-term view and repairing ability in long-term view.
Description
Citation
WANKA, M. Tvorba spolehlivostních modelů pro pokročilé číslicové systémy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm E. Otázky u obhajoby: Vysvětlete, jak byste v modelu řešil otázku nesplehlivých hlídacích obvodů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO