Bezeztrátová komprese videa

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá bezeztrátovou kompresí videa s použitím 3D predikce. Nejdříve je uvedena nezbytná teorie kolem úpravy obrazových dat a bezeztrátové komprese. Tato část slouží k vymezení důležitých pojmů, které jsou potřeba k samostatné tvůrčí činnosti. Následuje návrh několika variant struktury kodeku, výběr metod k implementaci a popis očekávaných vlastností. Zde lze získat první představu o způsobu fungování kodeku. Poté jsou popsány některé implementační detaily, které pomohou vytvořit přehled o vnitřní architektuře. Vlastnosti výsledného kodeku jsou nakonec otestovány a porovnány s jinými kodeky. Ukázalo se, že vlastní kodek používající 3D predikci dokáže kompresním poměrem překonat všechny ostatní kodeky v testu.
This thesis is about the lossless video compression using 3D prediction. At first is introduced the necessary theory about image data modification. This part serves to define important terms, which are needed to start the creative work itself. Then several variants of codec's structure proposals follow, as well as the choice of methods and description of expected characteristics. Here we can get the first idea how the codec works. Then there is a description of some implementation's details, which could give a detailed insight into the codec's inner architecture. In the last part of the work, the implemented codec is tested and its characteristics are compared to another lossless codecs. The result is that the own codec, using the 3D prediction, can defeat all other tested codecs with its compression ratio.
Description
Citation
KAFKA, J. Bezeztrátová komprese videa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Jak je váš kodek odolný vůči chybám ve vstupních datech? Obsahují klíčové snímky nějaké synchronizační markery od kterých by mohla dekomprese pokračovat? Jak se kompresní poměry vašeho kodeku porovnávají s dnes používanými ztrátovými kodeky (x264, ...)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO