Interaktivní simulátor pro grafy toku dat

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Grafy toku dat jsou často používány při návrhu hardware. Jsou však vhodné také pro provádění hlubších analýz návrhů (např. funkční a formální verifikace). Simulátor prezentovaný v této práci vzniká jako podpůrný nástroj pro verifikační prostředí HADES. Cílem simulátoru je snížit potřebný čas a zvýšit kvalitu procesu verifikace. Pro efektivní provádění simulace byl navržen a implementován simulační algoritmus, který díky eliminaci nadbytečných vyhodnocení šetří výpočetní čas. Simulátor je vybaven několika výstupními rozhraními, která jsou připojena k simulačnímu jádru. První rozhraní poskytuje přímý výstup simulace v textové podobě. K němu existuje také interaktivní varianta, která dovoluje uživateli řídit běh simulace a manipulovat se stavem modelu. Třetí vytváří plnohodnotné uživatelské rozhraní určené pro vizualizaci  průběhu simulace.
Data-flow graphs are often used by hardware designers. Such graph representation is also very useful for performing deeper analysis of a design (including functional or formal verification). Simulator presented in this thesis is a support tool for verification environment HADES. The goal of the simulator is to decrease necessary time and increase quality of the verification process. To perform a simulation efficiently, a specific simulation algorithm which saves computation time by eliminating redundant evaluations has been introduced. The simulator is equiped with several output interfaces connected to a single simulation core. One output interface provides direct simulation output in text format. The second is also textual, but allows user to control the simulation. Finally, the third forms a graphical interface that visualizes simulation results.
Description
Citation
KOVAŘÍK, D. Interaktivní simulátor pro grafy toku dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (člen) Ing. Bohuslav Křena, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2015-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm výborně (A). Otázky u obhajoby: V dotazovacím jazyce (resp. interpretu) mi chybí příkaz 'until' pro zastavení simulace při splnění nějaké podmínky. Jak moc náročné by bylo rozšíření simulátoru? Jaká je výkonnost simulace (např. v počtu interpretovaných uzlů grafu za sekundu)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO