Podpora různých typů replikace v programu FreeIPA

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Velmi rozšířeným prostředkem pro správu uživatelských účtů a řízení přístupu k výpočetní infrastruktuře a službám je kombinace protokolů LDAP a Kerberos. Instalace jakož i samotná správa sítě postavené nad těmito technologiemi však skýtá mnoho překážek. Jedním z řešení je použití open-sourcové aplikace FreeIPA, která patří mezi takzvané řešení pro správu identit a bezpečnostních politik. FreeIPA výrazně usnadňuje práci s těmito protokoly od samotného nasazení až po správu celého systému. Cílem této práce je rozšíření aplikace FreeIPA o možnost použití read-only replik, které přispěje k snadnější a účinnější škálovatelnosti.
LDAP and Kerberos together are widely used for management of user accounts and authorization. The installation and administration of a system based on these protocols might be difficult and full of obstacles. An open source solution exists that is capable of handling the entire life cycle of such system. It is the FreeIPA identity management system. FreeIPA significantly simplify the usage of LDAP and Kerberos from the administrator's point of view. This thesis focuses on extending the replication capabilities of FreeIPA by adding a support for read-only replicas. The read-only replicas should improve scalability features of FreeIPA controlled systems.
Description
Citation
HAMADA, O. Podpora různých typů replikace v programu FreeIPA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jan Holub, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2013-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Mohl byste stručně a přehledně shrnout, které nástroje FreeIPA bylo nutno v rámci implementovaného rozšíření modifikovat a jak významně?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 5 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO