Automatické konfigurování služeb operačního systému

No Thumbnail Available
Date
Authors
Schiffer, Peter
ORCID
Advisor
Smrčka, Aleš
Referee
Peringer, Petr
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá konfigurací operačních systémů, jejich možnostmi a způsoby nastavení. Představuje rozdíly v konfiguraci operačních systémů podle jejich zaměření a pokročilé možnosti konfigurace operačních systémů pomocí aplikací třetích stran. Praktická část diplomové práce se zabývá návrhem nového počítačového jazyka zaměřeného na popis konfigurace operačního systému a jeho služeb. Tento popis konfigurace sloužící na automatickou konfiguraci systémových služeb se překládá na sekvenci konfiguračních příkazů. Výhoda jazyka spočívá v jeho dobré čitelnosti pro člověka, ale podobnost s přirozeným jazykem přináší určitou úroveň nejednoznačnosti. Navrhovaná metoda automatického generování příkazů řeší nejednoznačnost vyhledáváním co nejméně destruktivního řešení v podobě kombinaci konfiguračních příkazů.
This Master thesis describes the configuration of operating systems and their capabilities. It introduces differences between configuration of different operating systems according to their specialization, and it introduces advanced configuration of operating systems with third-party applications. The practical part of the thesis is a design of a new computer language aimed at describing a configuration of an operating system and its services. Such a description is used to automatically configure system services by translating it to a sequence of configuration commands. An advantage of the language is its readability by a human, but its similarity with natural languages introduces a certain level of ambiguity. The proposed method of automatic generation of commands deals with the ambiguity by searching and selecting as least as possible destructive commands.
Description
Citation
SCHIFFER, P. Automatické konfigurování služeb operačního systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (místopředseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (člen) Prof. Ing. Pavol Návrat, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen) Ing. Jan Samek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm E. Otázky u obhajoby: Klasifikujte vámi vytvořený jazyk. Proč jste nepoužil pro analýzu vašeho jazyka obyčejný konečný automat? Porovnejte váš přístup se systémem CFEngine .
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO