Certifikace CMMI ve vývoji software v agilním prostředí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem diplomové práce "Certifikace CMMI ve vývoji software v agilním prostředí" je studium modelu kvality CMMI se zaměřením na softwarový vývoj v agilním prostředí ve společnosti Siemens. Práce popisuje do hloubky model kvality CMMI a představuje specifika agilního vývoje. Hlavní částí je analýza současného stavu procesů uvnitř společnosti, jejímž výstupem je seznam oblastí, které aktuálně vyžadují zlepšení tak, aby společnost dosáhla požadovaného stupně certifikace modelu CMMI. Procesní oblasti, které je třeba dále rozvíjet, jsou společně se seznamem možných zlepšení představeny konzultantovi práce a jsou diskutována vhodná řešení. V rámci implementační části je pak realizována webová aplikace, která přináší zlepšení do daných procesů. Přínos zavedených zlepšení je objektivně vyhodnocen prostřednictvím interního auditu. Součástí práce je také diskuse možného dalšího vývoje aplikace a rozvoje standardu v této společnosti.
The goal of master thesis "CMMI Certification for Software Development in Agile Environment" is CMMI quality model research with focus on software development in agile environment in the Siemens company. In the beginning CMMI model and Scrum methodics are introduced. The core of this thesis is focused on the current state analysis. Output of the analysis is a list of potential areas that are currently not compatible with quality model requirements. These areas are to be improved for the company to achieve the desired CMMI certification level. Possible improvements are introduced to the consultant. During the implementation part a web application is realized helping to remove most of the identified imperfections. Application benefit is objectively evaluated by an internal audit. The work includes discussion of possible further application development and quality model standard evolution in this company.
Description
Citation
GAJDUŠEK, R. Certifikace CMMI ve vývoji software v agilním prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Janoušek, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Používání metodiky Scrumm obvykle umožňuje dosažení stupňů vyspělosti 2 až 3 dle CMMI. Na který stupeň vyspělosti je možno dosáhnout pomocí vašeho nástroje a co by bylo nutno dodatečně implementovat pro dosažení vyšších stupňů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO