Evoluce komplexního chování v celulárních automatech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Celulárne automaty patria k alternatívnim modelom výpočtu. Ich špecifikum je masívne paralelný výpočet a jednoduchosť špecifikácie ich lokálneho správania. Práca sa venuje využitiu alternatívnej reprezentácií prechodovej funkcie pri evolúcii komplexných správaní celulárnych automatov. Táto reprezentácia je založená na jednoduchom modele, kopírujúcom princíp registrových strojov riadených inštrukciami. Cieľom je analyzovať a posúdiť využiteľnosť opísaného postupu.
Celular automata are one of many alternative models of computation. Massive parallelism and the posibillity to describe their local behaviour in a simple way are of particular interest. This thesis describes a different way of representing the local transfer function of cellular automata, which is particulary suitable for use in genetic algorithm. This representation is based on simple model, mirroring the way instruction based register machines operate. The aim of this publication is to analyze and assess applicability of proposed method.
Description
Citation
KONTRA, M. Evoluce komplexního chování v celulárních automatech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bioinformatika a biocomputing
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) doc. PhDr. Karel Pala (člen) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na doplňující dotazy přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " E ". Otázky u obhajoby: V práci u problému majority (sekce 3.2.3) pouze uvádíte "řešení neexistuje", můžete vysvětlit proč je tedy pomocí celulárního automatu hledáte (co je cílem tohoto experimentu)? V kapitole 4.5.2 uvádíte z pohledu implementace často jednoduché přístupy, pomoci kterých by bylo možné řešit třetí zvolený problém, ve kterém jste neuspěl. Proč ani jedna technika nebyla implementována i když z pohledu množství provedených experimentů na to jistě byl dostatek času?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO