Křížení v kartézském genetickém programování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Optimalizace číslicových obvodů se stále těší velké pozornosti nejen u výzkumníků, ale zejména u výrobců čipů. Mezi nové metody umožňující optimalizaci číslicových obvodů patří kartézské genetické programování. Tato diplomová práce se zabývá návrhem a implementací nového operátoru křížení pro kartézské genetické programování. Experimentální vyhodnocení byla provedena v úloze hledání obvodů tříbitové násobičky a pětibitové parity.
Optimization of digital circuits still attracts much attention not only of researchers but mainly chip producers. One of new the methods for the optimization of digital circuits is cartesian genetic programming. This Master's thesis describes a new crossover operator and its implementation for cartesian genetic programming. Experimental evaluation was performed in the task of three-bit multiplier and five-bit parity circuit design.
Description
Citation
VÁCHA, P. Křížení v kartézském genetickém programování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bioinformatika a biocomputing
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) doc. PhDr. Karel Pala (člen) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na doplňující dotazy přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " D ". Otázky u obhajoby: Můžete nějak podložit Vaše tvrzení "Optimalizace číslicových obvodů se stále těší velké pozornosti nejen u výzkumníků, ale zejména u výrobců čipů."? Proč byly zvoleny pro mutaci stavební bloky obsahující právě tři hradla a prahová hodnota 12? Můžete vysvětlit, proč se v algoritmu 2 při vyčerpání počtu pokusů provede křížení, jehož výsledek se nezařadí do nové populace?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO