Validace parametrů sítě založená na sledování síťového provozu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Diplomová práce představuje teoretický úvod, seznámení se s problematikou, návrh řešení a implementaci nástroje pro validaci parametrů sítě založeném na sledování síťového provozu. Nejprve je rozebrán současný stav návrhu počítačových sítí a jeho omezení. V důsledku toho je představen nový přístup pro realizaci a ověření požadovaného nastavení sítě využívající technik verifikace, simulace a validace. Po tomto úvodním zasazení práce do kontextu jsou dále zkoumány konkrétně validační techniky. Hlavním přínosem této práce je určení vhodných parametrů, které lze k validování použít a implementace nástroje zajištující proces validace. Síťový provoz charakterizující chování sítě je sbírán pomocí NetFlow technologie, která vytváří síťové toky a ty jsou následně vytvořeným nástrojem využity k validování požadovaných parametrů sítě, čímž se celkově ověří, zda byly hlavní požadavky kladené na danou počítačovou síť splněny nebo ne.
The Master's Thesis presents a theoretical introduction, familiarization with the issue and a implementation for a solution of a "network parameter validation" tool, which is founded on principle of network traffic monitoring. Firstly, the current development of computer network setup is analyzed with its limitations. This is an initial point for an introduction of a new approach for implementation and verification of required network setting, which uses techniques of verification, simulation and validation. After the introduction into the context, validation techniques are specifically examined. The Thesis main contribution lies in the capacity to determine appropriate parameters, which can be used for validation and also for implementation of the tool, which ensures validation process. The network traffic, which characterizes the behavior of the network, is collected by NetFlow technology, which generates network flows. These flows are consequently used by the designed tool used for validation of required network parameters. This process overall verifies whether the main computer network requirements have been met or not.
Description
Citation
MARTÍNEK, R. Validace parametrů sítě založená na sledování síťového provozu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové systémy a sítě
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Racek, CSc. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A . Otázky u obhajoby: Jakou vidíte výhodu v použití konkrétnějších pravidel Blokované komunikace , Jednosměrného/Obousměrného omezení a Jednosměrně iniciované komunikace , vůči pravidlům ACL , kterým se dají předchozí substituovat? Jaké jsou možnosti rozšiřitelnosti Vašeho experimentálního nástroje?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO