Miniaturizace a zvýšení dosahu modulu W-DMX v1.0

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem diplomové práce bylo navrhnout bezdrátový systém, který by byl primárně určen pro použití v oblasti světelné techniky. Umožnil by bezdrátové propojení světelných zařízení komunikujících protokolem DMX512 prostřednictvím bezdrátového transceivera nRF2401A. Vychází z návrhu, který však nebyl kvůli svým poměrně velkým rozměrům a krátkému dosahu prakticky použitelný. Nedostatek krátkého dosahu práce řeší RF zesilovačem RF5722, přičemž se zabývá i jeho dalšími možnostmi jako použitím antén s větším ziskem, obvody typu Front-end a frekvenčním agilním protokolem založeným na přeskakování frekvence. Práce se současně soustředí na minimalizaci rozměrů modulu použitím SMD součástek a netriviálních konstrukčních úprav a to se snahou umístit jej do konektoru XLR. DPS systému je navržena v prostředí Eagle.
The aim of this master thesis is to design a wireless system which would be primarily used for a control of stage lighting. Our idea is to establish wireless links, that will carry DMX512 protocol, between individual lighting devices based on wireless transceiver nRF2401A. The foundation of our project comes from a previous design, which was not completely suitable for a practical use because of its rather large proportions and a short RF range. The project resolves the issue of relatively short range coverage through the deployment of RF amplifier RF5722. In the same tme, it also takes into account other technical aspects such as the use of antenas with a higher gain, front-end circuits or increased transmission reliability through frequency hopping scheme. Proper attention is also given to a minimalization of the module dimensions by using SMD components and layout adjustements, so it would be possible to place the whole board inside XLR connector. Set of printed circuit boards with the specified characteristics, which is the expected outcome of our project, were designed with Eagle PCB design environment.
Description
Citation
ROJČEK, M. Miniaturizace a zvýšení dosahu modulu W-DMX v1.0 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové systémy a sítě
Comittee
prof. Ing. Václav Dvořák, DrSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Racek, CSc. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další doplňující dotazy členů komise. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené dotazy rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: Jak by jste chtěl realizovat "frequency hopping"? V případě uvažované aplikace máte většinou vysílání typu "broadcast" (1 vysílač, 10-100 přijímačů). Jaký by byl podle vás dosah navrženého modulu za použíti zesilovače na jedné nebo obou stranách.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 5 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO