Predikce vlivu aminokyselinových mutací na sekundární strukturu proteinů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá aminokyselinovými mutacemi a jejich vlivem na sekundární strukturu proteinů. Hlavním cílem je dokázat hypotézu, že ačkoliv během evoluce dochází poměrně často ke změnám v primární struktuře bílkovin, sekundární struktura je vůči nim do jisté míry odolná. Elementy sekundární struktury pak zůstávájí téměř nezměněny i po provedení relativně velkého počtu mutací. Tato hypotéza byla ověřována prostřednictvím vy tvořeného simulátoru evoluce, který pracuje s libovolnou substituční maticí a integruje dva existující predikční nástroje: PSIPRED pro předpovídání sekundární struktury a PhD-SNP pro předpovídání škodlivosti konkrétních aminokyselinových mutací. Výsledky simulačních experimentů jsou graficky znázorněny a je diskutován jejich význam v souvislosti s výše zmíněnou hypotézu.
This thesis is focused on amino acid substitutions and their impact on protein secondary structure. The main aim is to prove, that although the protein sequence is frequently mutated during the evolution, protein secondary structure is more robust against changes. In this case, the elements of protein secondary structure stay almost unchanged although a significant number of substitutions is observed. The proof of this hypothesis was obtained by developed simulator of evolution which employs two well-estabilished predicting tools: PSIPRED for prediction of protein secondary structure and PhD-SNP for prediction of the effect of amino acid substitution on protein function. The results of the experiments are provided as graphs and their meainings is discussed.
Description
Citation
KADLEC, M. Predikce vlivu aminokyselinových mutací na sekundární strukturu proteinů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Schwarz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A . Otázky u obhajoby: V čom sa líši Váš experiment od experimentu publikovaného v časopise Bioinformatics? V časti 2.2.2 píšete: Kvartérní strukturu lze sledovat jen u některých složitejších proteinů, např. u DNA nebo fibrilárního kolagenu." Stručne vysvetlite, ako súvisí kvartérna štruktúra proteínu a DNA.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO