Detekce identity na různých vrstvách architektury TCP/IP

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá detekcí identity uživatelů v rámci počítačových sítí na různých vrstvách architektury TCP/IP. Tyto identity jsou zjišťovány z protokolů běžících na příslušných vrstvách dané architektury. Z hlediska přidělování přístupu do sítí byly vybrány protokoly PPPoE a SLAAC. Druhým typem protokolu je aplikační protokol SMTP. U těchto vybraných protokolů byla analyzována jejich činnost spolu s možnostmi vytváření metainformací o příslušné komunikaci. Výsledkem analýzy jsou stavové automaty. Na základě těchto stavových automatů byl navržen a implementován software, který je určen pro účely zákonných odposlechů. Implementováný software byl následně otestován na vzorových datech, v specializované laboratoři a na produkční síti.
This work deals with detection of users within computer networks on different layers of the TCP/IP architecture. These identities are identified by protocols running on the appropriate layers of the given architecture. PPPoE and SLAAC protocols were chosen as protocols that are used for network layer address assignments. The second type of protocol is the application protocol SMTP. We analysed communication using the chosen protocols in order to create metadata about the corresponding communication. The results of the analysis are finite state machines. Based on these finite state machines, software for legal interception was designed and implemented. Implemented software was tested on samples of data, in a specialized laboratory, and in a production network.
Description
Citation
HOLKOVIČ, M. Detekce identity na různých vrstvách architektury TCP/IP [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A . Otázky u obhajoby: Jak se systém zachová například v případě chybějícího paketu NA, což popisujete na str. 45. Bude ukládat chybné informace či nějak oznámí  chybnou interpretaci dat administrátorovi? Umožňuje systém identifikaci SMTP, pokud běží na nestandardním portu? Prováděl jste výkonnostní testy modulů? Kolik provozu zvládne systém maximálně zpracovat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO