Řešení hry Sokoban pomocí genetických algoritmů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá tvorbou automatického řešení hry Sokoban s využitím gentických algoritmů. Důraz je kladen především na reprezentaci chromozomu, která pomáhá řešit hlavní problémy hry - velikost stavového prostoru a prezence uváznutí. Na tyto problémy je také zaměřena speciální operace křížení a fitness ohodnocující funkce. Vedlejším cílem je optimalizace nalezeného řešení pomocí optimalizační funkce i samotné evoluce.
This work proposes an automatic Sokoban solver based on genetic algorithms. Emphasis is placed on the chromosome representation, that helps to deal with main problems related to automatic solving - size of a state space and presence of deadlocks. These problems are also addressed by specialized crossover operation and fitness function. The secondary objective is to optimize the solution using the optimization function and evolution itself.
Description
Citation
NEZVALOVÁ, L. Řešení hry Sokoban pomocí genetických algoritmů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A (výborně). Otázky u obhajoby: Můžete uvést dobu, kterou systém potřebuje k nalezení řešení pro zvolené instance? Bylo by možné systém rozšířit (případně jak) tak, aby dovoloval řešit i obtížnější instance hry Sokoban? Můžete porovnat úspěšnost navrženého systému v případě a) fixního počtu iterací a zvyšující se velikosti populace (instance B a C, tabulka 6.2) versus b) fixní velikosti populace a zvyšujícího se počtu iterací tak, aby výsledný počet evaluací byl shodný? Je vhodnější (z pohledu doby potřebné k nalezení řešení) zvýšit počet iterací nebo velikost populace? 
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO